Euro tulek muudab valuutavahetuse tõenäoliselt kallimaks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurexi kontor
Eurexi kontor Foto: Mihkel Maripuu

Euro tulek sunnib valuutavahetusega tegelevaid ettevõtteid tõenäoliselt kontoreid sulgema ja hindu tõstma ning keskenduma rohkem teistele tegevusaladele.


OÜ Eurex Capital juhataja Mihkel Rõuk ütles, et ettevõtte 13 valuutavahetuskontorist on esialgu plaanis sulgeda 2-3, millest igaühes töötab keskmiselt neli inimest. «Täpsemalt selgub see [suletavate kontorite arv] aga aasta alguses,» lisas ta. «Siis on näha, kui palju käive väheneb.»

Rõuk tõdes, et valuutavahetuse mahud vähenevad euro tulekul märkimisväärselt. Samas vabaneb kontorite sulgemisega Eurexil nii inimtööjõudu kui rahalist ressurssi ja see tähendab uusi võimalusi. Eurexil on selle ressursi toel kavas hakata pakkuma uusi teenuseid. Milliseid teenuseid, seda Rõuk veel avaldada ei tahtnud.

Eurex pakub konkurentsi G4Sile

Küll rääkis ta, et Eurex plaanib jõuliselt laieneda sularaha töötlemise ja transpordi valdkonnas. Selleks asutas firma ka mullu tütarettevõtte OÜ Eurex CS, millel praegu on 6 töötajat. Aasta lõpuks on aga kavas nende arvu suurendada 2-3 korda.

Praegu on laienemiseks hea aeg, sest lähikuudel tõuseb vajadus sularaha töötlemise ja transpordi teenuse järele järsult, kuna kauplustesse tuleb laiali vedada sadu tonne euromünte. Selle tarvis kavatseb ajutiselt lisatööjõudu palgata ka G4S, kes enne Eurex CSi asutamist oligi ainus sularaha töötlemise ja transpordi teenuse pakkuja Eestis.

Eurex CS aga kavatseb töötajate arvu suurendada mitte ainult ajutiselt, vaid püsivalt ning tõusta nii G4Sile arvestatavamaks konkurendiks. Eurex rajas selle tütarettevõtte just euro tulekut silmas pidades, märkis Rõuk. Nimelt tähendab euro tulek muutusi sularaha töötlemise ja transpordi vallas - euro puhul on krooniga võrreldes suurem osakaal müntidel, mis on raskemad ning mille töötlemine on kulukam.

Tavid tahab suurimaks makseteenuste pakkujaks

Eestis 7 valuutavahetuskontorit omav AS Tavid kavatseb selle juhataja Kuno Räägi sõnul euro tulekul rohkem keskenduda maksevahendusteenustele. «Kui järgmisel aastal vabaneb teatud ressurss valuutavahetuse poole pealt, siis selle suuname kindlasti maksevahendusteenuste arendamisse,» lausus ta. «Oleme jõudsalt liikumas selles suunas, et meist saaks tulevikus riikides, kus tegutseme, kõige suurema turuosaga makseteenuste pakkuja,» lisas ta.

Kuna Tavid tegutseb lisaks Eestile veel Lätis, Soomes, Rootsis ja Bulgaarias ning ka teistel tegevusaladel kui valuutavahetus, siis euro kasutuselevõtt Räägi arvates ettevõtet väga palju ei mõjuta. Kas Tavid peab siiski kontoreid sulgema või töötajaid koondama, seda Rääk veel öelda ei osanud.

Teistes riikides on valuutavahetus kallinenud

Samuti ei osanud ta öelda seda, kas Tavid suurendab euro tulekul valuutade ostu- ja müügikursi vahet, et tulude langus valuutavahetuse mahtude kahanemisel väiksem oleks. «Praegu meil ei ole plaani hindu tõsta, aga seda ei saa ka välistada,» lausus ta. Rääk möönis aga, et valuutavahetajad on üldiselt läinud kursivahe suurendamise teed riikides, mis varem on euro kasutusele võtnud.

Räägist veelgi napisõnalisemaks jäi Tallinnas 15 valuutavahetukontorit omava Monex OÜ tegevjuht, kes ei soostunud üldse rääkima, kuidas euro tulek ettevõtet mõjutab. «Lihtsalt ei kommenteeri,» põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles