IRLi maksureform jätaks 355 000 inimesele rohkem raha kätte

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Veidi enam kui pool aastat enne riigikoguvalimisi on IRL tulnud välja maksureformi ideega, millega vabastataks kõik kuni 500 eurot teenivad inimesed tulumaksust.

Selleks teeb IRL ettepaneku siduda maksuvaba tulu suurus inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu.

«Nii maksavad kõik kuni 846 eurot teenivad inimesed sõltuvalt oma sissetulekust tänasest vähem tulumaksu. See on täiesti uus lähenemine Eesti maksupoliitikas, mitte tavaline maksuvaba tulu tõstmine, sest maksuvaba tulu seotakse esmakordselt sissetulekuga,» kirjeldab IRL.

Foto: IRL

Kuidas maksureform sisuliselt välja näeb?

* Inimesel, kes teenib kuni 500 eurot kuus, on edaspidi kogu sissetulek ehk 500 eurot tulumaksuvaba ja ta ei maksa tulumaksu. (Tema maksuvaba tulu on edaspidi 500 eurot)

* Inimesel, kes teenib üle 500 euro kuus vähendatakse maksuvaba miinimumi iga 500 eurot ületava teenitud euro kohta 1 euro võrra.

Näide 1:

Inimene teenib 400 eurot kuus. Sellisel juhul on tema tulu maksuvaba ja ei maksa tulumaksu. Praeguse süsteemi kohaselt maksaks ta 2015. aastal tulumaksu (400-154)*20%=49,2 eurot kuus.

Näide 2:

Inimene teenib 500 eurot kuus. Sellisel juhul on tema tulu maksuvaba ja ei maksa tulumaksu. Praeguse süsteemi kohaselt maksaks ta 2015. aastal tulumaksu (500-154)*20%=69,2 eurot kuus.

Näide 3:

Inimene teenib 600 eurot kuus. Sellisel juhul on tema maksuvaba tulu uue süsteemi kohaselt 500 – (600-500) = 400 eurot ja ta maksab tulumaksu (600-400)*20%=40 eurot. Praeguse süsteemi kohaselt maksaks ta 2015. aastal tulumaksu (600-154)*20%=88,8 eurot.

IRL kinnitab, et tegemist ei ole astmelise tulumaksuga, kuna ühtegi täiendavat maksuastet ei kehtestata ja täiendavalt kedagi ei maksustata. 

«Suuremapalgalisi eraldi täiendavalt ei maksustata ning inimeste pürgimus kõrgema palga poole ei ole riigi poolt kõrgema tulumaksuprotsendiga karistatud,» kirjeldab IRL reformi. «On loomulik, et konkurendid ei mõista seda, sest tegemist on Eesti kontekstis täiesti uue lähenemisega maksuvabale tulule – maksuvaba tulu väheneb sõltuvalt inimese sissetulekust lineaarselt.»

Otseselt ja rahaliselt puudutab madalapalgaliste maksuvabastus IRLi hinnangul kuni 335 tuhandet madalama sissetulekuga inimest, kes hakkavad maksma tulumaksu senisest vähem.

Madalapalgaliste maksuvabastus tähendab maksuvaba tulu kasvu ja sellest tulenevalt tulumaksu laekumiste vähenemist ca 120 miljoni euro ulatuses. See lähtub eeldusest, et ca 15 protsenti maksuvabastustest jääb rakendamata, kuna osa inimeste sissetulek ei võimalda kogu arvestuslikult lisanduvat maksuvabastust rakendada.

Reformi katteallikana pakub IRL välja üldise maksuvaba miinimumi tõusu ärajätmise kuni aastani 2018 ning riigieelarve loomulikku kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles