Töötleva tööstuse tootjahinnad on langustrendis

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötlev tööstus.
Töötlev tööstus. Foto: Ain Protsin

Statistikaameti andmetel jäid töötleva tööstuse tootjahinnad juulis samale tasemele nagu juunis, olles paigal püsinud pool aastat.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga, langesid hinnad keskmiselt 0,4 protsenti. Hindade langustendents iseloomustab Euroopat tervikuna, seega sarnase trendi jätkumist on oodata ka järgnevatel kuudel, prognoosib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Suurimatest sektoritest kasvasid piimatööstuse ja toiduainetetööstuse tootjahinnad. Suurema tootjahinna langusega paistis silma kummitööstus ja elektriseadmete tootmine.

Ekspordi- ja impordihinnad jäid juulis eelneva kuuga peaaegu sarnaseks. Ekspordihinnad langesid 0,1 protsenti ning impordihinnad kasvasid 0,3 protsenti.

Aastases võrdluses vähenesid ekspordihinnad 1,6 protsenti. Kiireima kasvuga olid elektrienergia, metalltoodete-, mööbli- ja tekstiilitööstuse hinnad. Enim mõjutas hinnalangust jookide väljaveohindade kahanemine.

Impordihinnad kasvasid aastases võrdluses 0,3 protsenti. Enim mõjutas impordihindu taime- ja loomatoodete hinnalangus. Oluliselt kiirenes koksi ja puhastatud naftatoodete ning rõivatoodete hindade kasvutempo. Aastatagusest madalamate hindadega osteti sisse ka metalle ja elektroonikakaupu.

Ettevõtjate ootused lähikuude müügihindade arengute osas ei ole viimastel kuudel oluliselt muutunud. Eesti Konjunktuuriinstituudi juulikuise küsitluse põhjal prognoosib üle 85% töötleva tööstuse esindajatest hindade püsimist muutumatuna enamikus tööstusharudes. Suuremat võimalust hindade languseks näevad ettevõtjad puidu- ja keemiatööstuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles