Paldiski tuumaobjekti hakatakse euroraha toel korrastama

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadehõnguline Paldiski peatänav.
Kevadehõnguline Paldiski peatänav. Foto: Jüri Laidna

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse esitatud eelnõu, millega saab Paldiski kunagise tuumaobjekti lõplikuks demonteerimiseks vajalikeks uuringuteks kasutada 2,1 miljonit eurot, teatas keskkonnaministeerium.

Reaktorisektsioonide eeluuringud on vajalikud, et alustada nende demonteerimisega aastal 2040. Praegusel hetkel on info sektsioonides olevate jäätmete kohta väga piiratud, kuna vene merelaevastiku töötajate lahkumisega viidi kaasa ka enamus teada olevast informatsioonist.

Praegune vaheladustuspaik Paldiskis on ajutine lahendus ning ei suuda mahutada lahtivõetavaid reaktorisektsioone. Eeluuringud annavad konkreetsemat infot kui palju, mis tüüpi ja millise aktiivsusega jäätmeid dekomisjoneerimise käigus tekib. See võimaldab hakata kavandama, millist tüüpi jäätmete lõppladustuspaika riik vajab.

1960. aastate algul rajatud nõukogude laevastiku tuumaallveelaevade õppekeskuses seisati reaktorid 1989. aastal ning tuumkütus eemaldati viis aastat hiljem. Samas jäi Eesti Vabariigile kogu vastutus endisele tuumaobjektile jäävate radioaktiivsete jäätmete ohutu käitlemise ning tuumareaktorite dekomisjoneerimise eest. Endise tuumaobjekti ohutustamisega tegeleb Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile kuuluv AS A.L.A.R.A.

Aastatel 1995-2013 tehti Paldiskis suuremahulisi ohutustamise töid. Lammutati mittevajalikke hooneid ning ehitati rahvusvahelistele ohutusnõuetele vastav radioaktiivsete jäätmete vahehoidla. Samuti on tagatud reaktorisektsioonide ohutu hoiustamine.

Samas vajab selgitamist, missuguseid jäätmeid ja millises mahus lõpliku demonteerimise käigus tekib ning kuhu neid paigutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles