RKAS: tütarettevõttelt hooldustööde tellimine ei tekita turul ebavõrdset konkurentsi

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RKASi juhatuse esimees Jaak Saarniit.
RKASi juhatuse esimees Jaak Saarniit. Foto: parnupostimees.ee

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) teatas, et ei nõustu tänases Äripäevas ilmunud väitega, mille kohaselt tütarettevõttelt hooldustööde tellimine tekitab turul ebavõrdset konkurentsi.

Aktsiaseltsi sõnul konkureerib Hooldus Pluss avalikel hangetel kõigi turuosalistega samadel alustel.

Tänane Äripäev kirjutas, et RKAS hangib hooldustöid oma tütarettevõttelt Hooldus Pluss OÜ. Kuigi eraettevõtjate arvates solgib see turgu, ei näe kummagi riigifirma juht olukorras probleemi.

Kuus aastat tagasi loodud RKASi tütarettevõtte Hooldus Pluss eesmärk on pakkuda teenuseid vaid emafirmale kuuluvatele objektidele. Praegu hooldab Hooldus Pluss 46 RKASi objekti. Kuigi viimasel üheksal RKASi korraldatud hankel osales kokku kaheksa ettevõtet, on sellele vaatamata juhtumeid, kus RKAS suunab töö tütarfirmale, kirjutas Äripäev.

RKAS teatas täna, et gruppi kuuluvalt tütarettevõttelt teenuse ostmine on põhjendatud kolmel juhul. Esiteks, kui ilmneb vajadus teenindada kõrgeima turvalisuseastmega objekti. Teiseks, kui ettevõte on võimeline pakkuma turuhinna tasemel paremat kvaliteeti. Kolmandaks, kui ettevõte teeb avalikul hankel soodsaima pakkumise. Esimese ploki moodustavad kinnipidamis- ja uurimisasutused, samuti julgeolekuga seotud objektid. Teise plokki kuuluvad riigi esindusfunktsiooni täitvad hooned, mis on avalikkuse suure tähelepanu all. Näiteks nagu Stenbocki maja ja ministeeriumide peahooned.

«Valdava osa RKASi objektidest kuulub kolmandasse plokki, mille teenindamiseks vajaliku lepingu saamiseks tuleb tütarettevõttel konkureerida avalikel hangetel kõigi teiste turuosalistega samadel alustel. Neil konkurssidel osaledes on Hooldus Pluss hankeid vahel võitnud, vahel mitte,» selgitas aktsiaselts.

«Hooldus Plussi strateegia näeb ette üksnes RKAS kinnisvaraportfelli teenindamist ja mitte konkureerima väljapoole. RKAS vajab kasvufaasis paindlikku võimalust teenuste tagamiseks klientidele. Kehtiv riigihangete seadus näeb selleks ette sisetehingu võimaluse,» põhjendas RKAS tehinguid tütarfirmaga.

«RKASi grupi sisetehingud on väga haruldased ja suur erand. Teenuste tagamise eest vastutavad töötajad peavad valikut põhjendama ja seda kaitsma juhatuses. Aja jooksul on Hooldus Plussi poolt teenindatav portfell oluliselt vähenenud.»

RKAS kinnitas oma kommentaaris, et toimib seadusi järgiva vastutustundlikku riigiettevõttena, mida on kõik senised auditid, sealhulgas Riigikontrolli omad, ka kinnitanud.

«RKASi poolt 2008. aastal asutatud OÜ Hooldus Plussi esmane eesmärk oli hooldustegevus ettevõttest välja viimine, et oleks võimalik paremini võrrelda hooldustegevuse efektiivsust võrreldes turul pakutavaga,» seisis aktsiaseltsi kommentaaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles