Aeg-ajalt kodus töötajaid on 5 protsenti

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus töötamine.
Kodus töötamine. Foto: SCANPIX

Eesti lepingulistest töötajatest on distantsilt töötajaid 14 protsenti, aeg-ajalt töötab kodus 5 protsenti. Kaugtöö ühingu arendusprojektide juhi Kadri Seederi sõnul võiksid need osatähtsused olla ligi kaks korda suuremad.


Aeg-ajalt kodus töötamise kohta küsib statistikaamet oma tööhõive uuringus. Distantsilt töötamist uuris hiljuti Euroopa elu- ja töötingimuste parandamise fond. Siia alla kuulub lisaks kodus töötamisele ka näiteks töötamine kaugtöökeskustes. 

Muu Euroopaga võrreldes on Eestis kaugtöö Seederi sõnul üsna vähe levinud. «Skandinaaviamaades ja Hollandis on kaugtöötajate protsent oluliselt suurem,» tõdes ta.

Sotsiaalministeeriumi tellimusel 2008. aastal tehtud uuringust ilmnes, et Eesti tööandjatest kasutab kaugtööd üks kolmandik. Samas on paljud kaugtöö kasutajad väikeettevõtted, nii et distantsilt töötamise võimalus on tagatud vähemalt kuni kolmandikule töötajatest.

Seederi sõnul takistab Eestis kaugtöö levikut see, et juhtimisstiilid on aja- ja kohapõhised, mitte tulemuspõhised. Samas on uuringutest ilmnenud, et sageli on nii tööandjate kui töötajate meelest kaugtöö efektiivsem, ehkki igaühele ei sobi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles