Jüri Ratas: omavalitsuste põhiline väljakutse on töökohtade loomine

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütles täna Kiilis toimuval Polise suvekonverentsil, et kuna maapiirkondade koolide abituriendid ei näe oma tulevikku kodukohas, on omavalitsuste suurim väljakutse töökohtade loomine.

Ratas tõdes, et samas napib omavalitsustel võimalusi ja seaduslikke hoobasid ettevõtluse arendamiseks. «Maksupoliitika on teatavasti Eestis ühetaoline ja täielikult keskvalitsuse pädevuses. Lisaks kärbiti hiljutise majanduskriisi ajal korduvalt kohalike omavalitsuste niigi tagasihoidlikke eelarvelisi vahendeid.»

Ratas rääkis, et töökohtade ja tööealise elanikkonna kiire vähenemine maapiirkondades mõjutab otseselt ka noorte usku oma sünnikoha tulevikku. «Riigikogu aseesimehena olen külastanud kõiki Eesti omavalitsusi ning andnud sadu ühiskonnaõpetuse tunde. Kahjuks ei näe valdav enamus abituriente enda tulevikku oma kodukohas, vaid mõnes suuremas linnas või sootuks välismaal,» lausus Ratas. «Sellelaadne areng on kurvastav ning tõstatab selgelt küsimuse Eesti regionaalpoliitika jätkusuutlikkuse osas.»

«Linnastumine ja metropolide laienemine on küll üleeuroopaline trend, kuid tegemist pole paratamatusega, millega Eesti riigijuhid lihtsalt leppima peaksid. Olen jätkuvalt seisukohal, et Eesti vajab põhjalikku omavalitsus- ja maksureformi, mis suurendaks omavalitsuste otsustusõigust ja aitaks senisest enam kohalikku ettevõtlust arendada,» selgitas Ratas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles