Gert Tiivas: innovatsioonist ei tasu kitsendavalt mõelda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Hololei ja Gert Tiivas Paides Arvamusfestivalil
Hendrik Hololei ja Gert Tiivas Paides Arvamusfestivalil Foto: Peeter Langovits

Ettevõtjad soovitasid Arvamusfestivalil toimunud arutelul «Eesti majanduse uus start» veidi loovamalt suhtuda mõistesse innovatsioon ning toetada riigil juba toimivaid ning arenevaid ettevõtjaid.

Riigikogu liige Juhan Parts märkis, et Eesti majanduse tuleviku suur küsimus on see, kas vajame edasiminekuks reforme või uusi ideid. «Minu arusaam on, et vajame selgelt käike.» Muidu võibki jääda tema hinnangul nii, et riigid, kes plaanimajandusest väljusid, tahavad küll väga jõuda heaoluriikidele järgi, kuid suur kuristik jääb ikkagi ületamata.

Majandustegelane Indrek Neivelt ütles, et muudatusi tehes seisame suure paradoksi ees. «Kui küsime inimestelt: kas tahate paremini elada – jah. Kas tahate muutusi? – ei. Samas on selge, et me ei saa viie rikkama riigi hulka, kui me samamoodi juhtmeid kimpu köidame. Kümme aastat me ei ole saanud rikkamaks. Me peame midagi muud tegema,» rääkis Neivelt.

Ettevõtja Gert Tiivas lisas samuti, et ettevõtjana on tal alati soov öelda poliitikutele, et mida vähem plaane ja strateegiaid, seda parem.

«Me arutasime, mis asi on innovatsioon? Poliitikud armastavad sellest väga rääkida. Skype – on. Google – on. Aga no mina ei ole nii tark, et teha Skype’i. Me ei pea nii kitsendavalt sellele sõnale mõtlema, enamik innovatsioonist toimub ju sedasi, et võtab selle olemasoleva asja ning teed selle paremaks, odavamaks või lisad teenuseid.»

Ta tõi näiteks Starmani, mida ostes püstitasid uued enamusomanikud eesmärgi viie aasta jooksul muuta see kolm korda suuremaks. «See on raske ülesanne. Ma mõtlesin, et keegi ei vaata enam ju telekat: mina ei jõua ammu vaadata, näen, et mu lapsed istuvad ka pigem tahvelarvutis või mobiilis. Seega me otsustasime, et tuleb minna samuti mobiiltelefoni. Paari nädala pärast saabki kõiki Starmani kanaleid vaadata mobiilseadetest,» sõnas Tiivas.

Indrek Neivelt ütles samuti, et tulebki rohkem tegeleda nende töötavate väikeste ja keskmiste ettevõtetega, mis igapäevaselt tooteid ja seadmeid arendavad, mitte igatseda pidevalt uusi start-up firmasid, mille kasutegur on väiksem kui mõni lotovõit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles