Vene «mehikeste» värske värv on beež

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beežides riietes veoautojuhid Kamensk-Šahtinskis.
Beežides riietes veoautojuhid Kamensk-Šahtinskis. Foto: ANDREY KRONBERG/AFP

Kui Vene veoautod eile Ukraina piiri lähistel Kamensk-Šahtinskis kinni pidasid, valgus neist välja sadu meesterahvaid kenasti kokkusobivates lühikestes pükstes, T-särkides, nokamütsides ja sandaalides.

Krimm sai kuulsaks «roheliste mehikeste» ehk üleöö poolsaarele tekkinud Vene sõdurite poolest, aga nende mehikeste värv on beež, kirjutab kohapealt Financial Timesi korrespondent.

Veoautosid on ühtekokku 262 ning mehed beežis tegelevad nende juhtimise ja eskortimisega. Küsimuse peale, kas nad teenivad Vene sõjaväes, väitsid enamjaolt noored ja siilisoenguga sellid end olevat «vabatahtlikud».

Sergei, teistest veidi vanem, tutvustas end kui Vene sõjaväe veterani, kel staaži 15 aastat. Sama kehtivat kõigi suhtes, kes on selles seltskonnas kergelt eakamad. Sergei ülemused olevat tema käest küsinud, kas ta pakuks oma teeneid ning ta oli nõus, et oma «organisatsioonis» – mille nime ta ei tahtnud nimetada – linnukesi teenida.

Vene välisministeeriumi andmetel sisaldavad veoautod 54 tonni meditsiinivarustust, 62 tonni beebitoitu, 680 tonni pudeleisse villitud vett, 340 tonni lihakonserve, 12 300 magamiskotti jms – ning ei midagi sõjaliseks kasutuseks.

Eile Kamensk-Šahtinskis oldi lahkelt valmis ükskõik millist veokit lahti tegema ja sisu ette näitama. Ühes oli tosinaid kotte tatart. Teises kastide kaupa magamiskotte.

Vene valitsuse sõnutsi üritatakse jõuda kokkuleppele Kiievi ja Punase Ristiga, mille esindajad Kamensk-Šahtinskis kohal on, et saadetis Ukraina vägede poolt sissepiiratud Luganskisse venemeelsete mässuliste kätte toimetada.

Nagu võib järeldada sohvrite julgusest furgooniuste avamisel ja lõtvadest julgeolekumeetmetest masinate ümber, ei pruugi asjade hulgas tõesti peituda ei Kalašnikove ega raketiheitjaid. Samas on operatsioonil sõjaline mekk man.

Valgete katete all on näha, et tegemist on roheliste Vene sõjaväemasinatega. Värske värvikate on kohati lohakas ja alt paistab seesama roheline.

Kuigi keegi ei tunnistanud end sõjaväelaseks, on paljude puhul näha, et tegemist on äsja ajateenistusest tulnud sõdurpoistega. Üht noorukit ehtis suur langevarju ja leopardiga tätoveering – selline, mida kannavad Vene õhudessantvägede eliitparašütistid. Leopard on nende 76. rügemendi maskott.

Piirile lähenedes on pidevalt kasvanud konvoid saatvate sõjamasinate ja õhutõrjerelvastuse hulk. Kiiev on hoiatanud, et Moskva võib kasutada Kamensk-Šahtinskit Rostovi oblastis laiapõhjalise sõjalise rünnaku baasina.

NATO luureandmete kohaselt on Venemaal Rostovi oblastis tähelepanuväärsel määral sõjalisi jõudusid. Ühe kõrge NATO ohvitseri sõnutsi on viimaste nädalatega koondatud Ukraina piiri taha üle 20 000 Vene sõjaväelase, enamik neist eliitüksustest.

Kaitseanalüütikute andmetel on Rostovi oblastis aga veel varuks tuhandeid, peamiselt motoriseeritud jalaväelasi, kelle saaks vajadusel kähku kohale toimetada.

Eilse õhtu seisuga valmistus konvoi Kamensk-Šahtinski sõjaväebaasi kõrval põllul öörahuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles