Euroala majanduse toibumine teises kvartalis peatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala.
Euroala. Foto: SCANPIX

Euroala majanduse toibumine sai teises kvartalis tagasilöögi, kui selle kahe suurima riigi Saksamaa ja Prantsusmaa majanduskasv seiskus.

Saksamaa sisemajanduse koguprodukt (SKP) kahanes teises kvartalis kvartaliga 0,2 protsenti, kuid aastaga kasvas 1,2 protsenti. Prantsuse SKP püsis teises kvartalis esimese tasemel, kuid aastaga kasvas 0,1 protsenti. see oli Prantsusmaa juba teine nullkasvuga kvartal.

Saksamaa tulemust mõjutas see, et esimene kvartal oli pehme talve tõttu olnud erakordselt tugev, mida soodustas näiteks ehitusinvesteeringute tavapärasest ettepoole toomine. Teises kvartalis jäi ka eksport suhteliselt nõrgaks, kuid kodumajapidamiste ja avaliku sektori kulutused suurenesid.

Prantsusmaa langetas teise kvartali mõjul aasta kasvuprognoosi 1 protsendilt 0,5 protsendile. Prantsuse rahandusminister Michel Sapin tõdes, et Euroopa ja selahulgas Prantsusmaa kasv on peatunud.

Analüütikud on juba kuid hoiatanud, et Prantsusmaa on euroala nõrk lüli, kui vajalikud reformid edenevad väga aeglaselt.

Saksa ökonomistid on siiski optimistlikud ja usuvad, et teise kvartali tulemused on ajutised ja et kasv jätkub, kuna majanduse alused on terved. Saksa firmade investeerimisplaanid on Ukraina tõttu veidi ettevaatlikumaks muutunud, kuid selle mõju peaks jääma piiratuks.

Euroala suurimate riikide probleemide tõttu ei loodeta, et kogu euroala majandus kasvab teises kvartalis 0,1 protsenti, nagu on seni loodetud.

Euro nõrgenes pärast Saksa ja Prantsuse tulemuse avaldamist dollari suhtes 1,336 dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles