Läti intelligents nõuab Merkeli kaudu NATO baase

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Läti intellektuaalid on kirjutanud avaliku kirja Saksa kantslerile Angela Merkelile, milles kutsuvad viimast toetama NATO baaside rajamist Baltimaadesse.

Vaimuinimesed väljendavad oma pöördumises lootust, et nii oleks võimalik vältida Molotov-Ribbentropi pakti kordumist Euroopas.

Allakirjutanud avaldavad oma kirjas kahetsust, et Merkel ei ole soosinud alliansi uute baaside rajamist Ida-Euroopasse, vahendab Dienas Bizness. Selline positsioon külvab Baltimaades «nõutust ja ohutunnet», rõhutavad kirjutajad.

Nad nendivad, et Krimmi annekteerimise ja jõuliselt rahastatud propagandasõja valguses, mida Venemaa Baltimaades peab, tõmbavad nii nemad kui Leedu ja Eesti haritlased paralleele Austria haaramisega Kolmanda Reichi koosseisu aastal 1938, samuti 1939. aastaga mil totalitaarsed riigid leppisid kokku Euroopa jagamises.

Kantslerile läkitatud kirjale on teiste hulgas kirjutanud alla poetess Mara Zalite, luuletaja ja tõlkija Liana Langa, helilooja Peteris Vasks, ajaloolane Ritvars Jansons ning kirjanikud Gundega Repše, Janis Rokpelnis, Nora Ikstena, Edvins Raups, Inga Abele, Osvalds Zebris ja Aivars Eipurs.

Angela Merkel saabub eelseisval nädalal Lätisse visiidile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles