Lõuna-Aafrika järgmine eesmärk: olümpia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidustused Durbanis jalgpalli maailmameistrivõistluste finaali järel.
Pidustused Durbanis jalgpalli maailmameistrivõistluste finaali järel. Foto: Scanpix Reuters

Jalgpalli MMi õnnestumise üle õnnelik Lõuna-Aafrika taotleb endale 2020. aastaks suveolümpia korraldamise au.

Oma kanditatuuri on kinnitanud riigi suuruselt kolmas linn Durban, kus asub ka kogu Aafrika suurim sadam. Osaleda võivad samuti Kaplinn – kes oli juba võistlustules 2004. aasta mängude nimel – ning Johannesburg, kuid Durban tänase seisuga neist tublisti ees.

«Me liigume edasi, kuna tahame võita. Meie linn on üks säravamaid paiku imelises Lõuna-Aafrikas,» ütles Durbani linnahaldur Mike Sutcliffe.

Lõuna-Aafrika spordiliit ja olümpiakomitee on jalgpalli MMi edust tiivustatuna igatahes otsustanud, et avaldus esitatakse.

Durban oli üks üheksast linnast, kus matše maha peeti. Sutcliffe ütles Financial Timesile, et linn on kaalunud oma pakkumist juba alates aastast 2004 ning et tuleval aastal korraldab Rahvusvaheline Olümpiakomitee Durbanis oma 123. istungjärgu.

Sutcliffe hinnangul on Durbani šansid head. «See komitee on oma otsustes üsna sõltumatu ja me usume, et meie linn avaldab neile muljet,» lisas ta. ROK teeb oma otsuse 2020. aasta mängude kohta teatavaks aastal 2013.

Jalgpalli MMi tarvis 450 miljoni dollari eest ehitatud Moses Mabhida staadion on nüüd üks linna peamisi vaatamisväärsusi. Rajatis on disainitud paindlikult ning seda on võimalik kasutada ka teiste spordialade, sealhulgas kergejõustiku jaoks.

Sealsamas kõrval seisab ragbistaadion, lähedal on ridamisi ka teisi spordirajatisi, sealhulgas olümpiamõõtu ujula. Linna rannajoon on ümber kujundatud ning seal on ruumi ratsaspordikeskuse ja muudegi spordirajatiste tarvis.

Sutcliffe lisas, et Durban arendab hoogsasti ka integreeritud ühistranspordisüsteemi ja paigaldab omaenda kiudoptilist kaabelvõrgustikku.

«Üks edukas linn vajab laiapõhjalist strateegiat. Ettevõtluseks tuleb luua kõik tingimused,» ütles ta.

Arvestatavad konkurendid on ka Kaplinn ja Johannesburg. Viimase miinuseks võib aga osutuda kõrge asupaik – 1750 meetri üle merepinna.

Kaplinna kommunikatsioonijuht oli oma linna suhtes ettevaatlik ja sõnas, et olümpiamängudele kandideerimine on «üks pikk ja kulukas protsess».

Praeguse seisuga on end peale Durbani 2020. aastaks «kirja pannud» vaid Rooma. 2016. aasta mängud leiavad aset Brasiilias Rio de Janeiros – ning pärast seda jääbki Aafrika ainsaks kontinendiks, kus olümpiapidu veel pidamata.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles