Täna Postimehes: Putin saab Ungari teelahkmele suruda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Euroopa Liitu ühendab Ukrainaga kolm gaasitrassi. Neist üks paikneb Ungaris, mille peaminister Viktor Orbán ütles märtsis, et tema ei poolda Venemaa-vastaseid sanktsioone.

Orbán jätkas õli tulle valamist aprillis, samastudes Putini seisukohtadega. «Ilmekas oli tema väljaütlemine, et Kiiev peaks tagama Ungari vähemuste heaolu,» rääkis Eesti välispoliitika instituudi juhataja Andres Kasekamp.

Orbán jätkab samal kursil. Kaks nädalat tagasi esines Ungari valitsusjuht avaldusega, mille kohaselt tahab ta loobuda liberaaldemokraatiast. Ta rääkis, et Ungarist ei tohi saada Brüsseli majanduslik koloonia. Tema kohaselt peaks Ungari muutuma heaolu riigist töötegijate riigiks. Eeskujudena nimetas ta Hiinat, Türgit ja Venemaad. Moscow Times kutsus Orbáni juhitavat Ungarit Trooja hobuseks Euroopa Liidus.

Eelmisel nädalal kustutati Viktor Orbáni nimi Oxfordi ülikooli tunnustatud vilistlaste nimekirjast. Kunagi varem pole tegevpoliitikuid sealt eemaldatud.

Ungari vaba meedia baseerub blogidel ja veebiväljaannetel. Ülejäänud meediat on kergem tsenseerida. Riigi pressivabadusest annab ülevaate pressivabaduse indeks. Ungari on tagapool sellistest Aafrika riikidest nagu Mauritaania või Senegal. Blogides kutsutakse Orbánit Putini uueks kassipojaks. Miks? Veel 2000. aastate keskpaigas vastandus ta Venemaale. Gruusia sõja küsimuses jäi ta grusiinide poolele. Tänaseks on tuuled pöördunud.

Kümne miljardi tehing

Mis seob teda Venemaa president Vladimir Putiniga? Möödunud aastal külastas Orbán Moskvat. Visiidile mindi suure delegatsiooniga. Kaasa sõitsid nii rahvusliku arengu minister László Németh kui majandusminister György Matolcsy. Tollal polnud selge, miks visiit vajalik oli. See selgus järgmisel aastal. Selle aasta jaanuaris sõitis Orbán taas Moskvasse. Ta sõlmis Putiniga 10 miljardi eurose laenutehingu. Tehing sisaldab kahe uue energiaploki ehitamist Ungari tuumajaama Pakšis.

Eelkõige seisneb küsimus selles, kui kaugele Orbán tuumatehingu kindlustamisel läheb. Mida teeks Orbán, kui Rosatomi esindajad ta fakti ette paneks: kui tuumajaamu tahate, lõpetage gaasitransiit Ukrainasse?

Pikemalt loe Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles