Euroopa Liidul on põllumajandustootjate toetamiseks kaks hooba

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korralduse osakonna juhataja Erki Miller rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika raames on kaks võimalikku toetusvahendit: otsetoetused või turukorraldusmeetmed, millest viimased on tema hinnangul kriiside ohjamiseks parimad.

Turukorraldusmeetmed on näiteks eraladustamistoetus, mille puhul viiakse põllumajandustooted teatud perioodiks turult kõrvale ning tootjatele makstakse selle eest, et nad tooteid turule ei tooks, ning sekkumiskokkuost, mille puhul ostetakse teatud perioodil tooted kokku ja kui turg taastub, paisatakse tooted kõrgema hinnaga taas turule, vahendab ERRi uudisteportaal.

Milleri sõnul ollakse seisukohal, et mõlemad eelmainitud meetmed peaksid leidma kasutust selgelt vaid kriisiolukorras. «Tänu sellele hoitakse seda sekkumishinda piisavalt madalal, et ei tekiks kiusatust müüa ladudesse ja ületoota,» selgitas Miller.

Milleri sõnul on kriisimeetmeteks ette nähtud eraldi eelarverida, mis on 400 miljonit eurot aasta kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles