Venemaa sanktsioonid annavad piimatootjatele juba praegu tunda

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Agro lehmad.
Tartu Agro lehmad. Foto: Sille Annuk

Piimatootjatele mõjuvad Venemaa kehtestatud sanktsioonid juba praegu valusalt, näiteks varem Leetu toorpiima eksportinud Tartu Agrole pakutakse nüüd tonni eest pea poole väiksemat hinda.

Tartu Agro juhi Aavo Möldri 1300 lehma annavad päevas 40 tonni piima ja kogu ühistu piima on päevas kokku 250 tonni, millest on seni umbes pool läinud töötlejatele Eestisse ja pool välisturule, näiteks Lätti ja Leetu, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Praegu tekkinud olukorras on kokkuostu hind aga Leedus muutumas nii madalaks, et see ei tasu enam ära.

«Osa Leedu tootjaid on meile öelnud, et saavad tänase seisuga maksta 180 eurot tonnist, mis on umbes 60 protsenti piima omahinnast, rääkimata, et see on sellest, mida me varem saime, peaaegu kaks korda vähem,» rääkis Tartu Agro juht, lisades, et see ongi tänane mure.

«Piima tootmine on pikk protsess, sest eks lehmi on kerge kombinaati viia, aga karja suurendamine on aeganõudev protsess,» tõdes Mölder, et praegu ei jää muud üle kui vaadata, mis riigi tasandil otsustakse ja analüüsida enda farmi võimalusi, sest kiiresti otsustada pole mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles