New York Times: Vene gaas Euroopale puutumatu ja püha?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom kavandab Venemaalt läbi Musta mere Euroopa Liitu suunduva torujuhtme ehitamist. Gaasitoru tagumises otsas oleksid Austria, Sloveenia ja Itaalia.
Gazprom kavandab Venemaalt läbi Musta mere Euroopa Liitu suunduva torujuhtme ehitamist. Gaasitoru tagumises otsas oleksid Austria, Sloveenia ja Itaalia. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Keset Venemaa ja lääne hoogustuvat sanktsioonisõda on kummalisel kombel jäänud kõrvale kõige kaalukam malend – Vene gaas.

Asi on seda imelikum, et juba tükk aega enne geopoliitilise kriisi puhkemist Ukrainas ajas Euroopa Liit Vene riikliku gaasihiiu Gazpromi suhtes agressiivselt monopolivastast kohtuasja.

Kui Euroopa sooviks Moskvat majanduslikult karistada, oleks Gazpromi monopolivastane kohtuasi parim võimalus, kirjutab New York Times pikemas analüüsis.

Gazpromi kahtlustatakse hindade ülespuhumises ja ebaõiglaste piirangute seadmises gaasitarnetele Euroopas, mis sõltub suuresti Vene maagaasist.

Alles mullu talvel näis Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquin Almunia olevat lähedal teatud tulemustele. Nüüd näib asi aga olevat soikunud.

Lähedalseisvate allikate arvates pole üldse kindel, kas küsimus enne sügist üles soendatakse – ja selleks ajaks on Almunia juba oma postilt lahkunud.

Selline väljavaade oleks pettumuseks mitmetele väiksematele Euroopa Liidu liikmetele nagu näiteks Leedule, mille energiatarned on eriliselt Gazpromi-kesksed.

Monopolivastase kohtuasja mahakäimine näib aga rõhutavat kurba reaalsust: sanktsioonisõda võib siiski olla pigem sümboolne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles