Toidutootjad: olukord võib muutuda kriitiliseks

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorraline toidutootjate kriisikoosolek Põllumajandusministeeriumis.
Erakorraline toidutootjate kriisikoosolek Põllumajandusministeeriumis. Foto: Jaanus Lensment

Põllumajandusminister Ivari Padar ja väliskaubandusminister Anne Sulling arutasid tänasel erakorralisel kohtumisel toidusektori esindajatega Eesti põllumajandustootjate ja toidutööstuste olukorda ja riigi võimalusi aidata ettevõtjail Vene sanktsioonide järel toime tulla. Ühiselt leiti, et esmatootjate olukord võib kiiresti muutuda kriitiliseks.

«Kõige olulisem on aidata ettevõtjatel hoida Vene sanktsioonide mõju minimaalsena ja kohaneda uue olukorraga. Esimesena on vaja tule alt välja tuua tootmisesse investeerinud esmatootjad,» ütles põllumajandusminister Ivari Padar. «Praegune olukord näitab väga selgelt, kui oluline on töödelda tooraine kohapeal ja leida valmistoodangule alternatiivsed turud.»

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling kinnitas, et riik aitab ettevõtjaid uute sihtturgude leidmiseks vajalike otsekontaktide loomisel, kasutades Eesti välisesinduste võrgustikku ja aukonsuleid. «Uute turgude otsimisel tuleb oluline informatsioon tootjatelt – kuhu nad saavad ja tahavad oma kaubaga minna. EAS saab pakkuda tuge kontaktreiside läbiviimisel, samuti ekspordikonsultantide kogemust,» ütles Sulling.

Väliskaubandusministri sõnul saab töö toidukaupadele uute turgude leidmiseks siduda ka teiste sektoritega. «Vene turule alternatiivide leidmine on ka pikemas perspektiivis Eesti majanduse huvides,» märkis minister Sulling.

Sanktsioonidega toimetulemiseks koordineeritakse tegevusi ettevõtjatega ühiselt. Tänasel kohtumisel arutati sektori abistamise meetmeid alates Euroopa Liidu ülestest võimalustest ja alternatiivsete turgude otsimisest kuni laenude tagamiseni. «Peame hoidma kõik võimalused töös – üheaegselt  otsima nii alternatiivseid turge kui ka hoolitsema, et põllumajandustootjad suudaksid kriitilises olukorras toime tulla,» sõnas minister Padar.

Mõlemad ministrid rõhutasid kohtumisele järgnenud pressikonverentsil, et praeguses Euroopa julgeolekuolukorras tuleb üles näidata solidaarsust kohalike toidutootjatega - lahendusi otsivad riik ja ettevõtjad ning iga tarbija saab kaasa aidata, kui tarbib kohalikku toidukaupa.

Tänasel erakorralisel arutelul Põllumajandusministeeriumis osalesid Toiduliidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eesti Talupidajate Keskliidu, Eesti Kalaliidu, Eesti Aiandusliidu, Eesti Piimaliidu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ning mitmete ettevõtete esindajad.

Vene Föderatsiooni peaminister Dmitri Medvedev teatas 7. augustil, et Moskva kehtestab täieliku  embargo  looma- ja sealihale, puu- ja aedviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles