Uute korterite pakkumise kasv surub hinnatõusu selili

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinnas on praegu saada ligi 1500 uhiuut korterit ehk 29 protsenti rohkem kui mullu samal ajal, mis on toonud kaasa korterite hinnatõusu aeglustumise.

Uute korteriprojektide jõuline pealetulemine toob koduotsijate jaoks turule värsked valikuvõimalused. Uue kodu ostjad peavad maha müüma vana eluaseme ja see suurendab paralleelselt vanemate korterite pakkumist, selgitas Tallinna elamispindade turu viimaseid arenguid portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Teslon ütles, et igal nädalal tuleb pakkumisse mõni uus korteriarendus. Müügiks pakutakse kortereid nii väiksemates kui suuremates arendusprojektides. Tallinnas on praegu müügis ligikaudu 1500 uhiuut korterit.

Suurenenud uute korterite pakkumine on kaasa toonud ka mõningase müügi kasvu. Uute korterite müümisel peavad aga enamus korteriostjaid vana eluaseme müüma. Olemasolevate eluasemete müük suurendab seeläbi vanemate korterite pakkumist.

Pakkumise suurenemisega käib kaasas hinnatõusu tempo aeglustumine. Kui aastatagusest ajast on Tallinna korterite pakkumishinnad täna 14 protsenti kõrgemal, siis viimase poole aasta hinnatõus on portaali KV.EE andmetel ainult kaks protsenti.

Pakkumiste keskmise hinna kerkimise aeglustumise taga on pakkumiste arvu kasv. Kui konkurents suureneb, siis ei ole võimalik hindu tõsta. Juulis oli portaalis KV.EE 8067 Tallinna korteri müügipakkumist aastataguse 6259 pakkumise vastu. Seega suurenes korteripakkumiste arv aastaga 29 protsenti.

Teslon ütles, et ostjate valikuvõimalus on jõudsalt suurenemas. «Kõrgele tõusnud hinnatase on turult peletanud kinnisvarainvestorid, kelle jaoks äriplaan tänase hinnataseme juures enam ots-otsaga kokku ei vea,» lisas ta. «See tähendab, et pakkumishindade mõneprotsendiline korrektuur lähikvartalite jooksul ei paneks imestama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles