Estlink 2 rike mõjutab enim Leedu ja Läti elektrihindu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstLink 2 langes rivist välja.
EstLink 2 langes rivist välja. Foto: Sergei Stepanov

Eesti-Soome merekaabli Estlink 2 rike ning hooldustööd Venemaa liinidel tähendavad seda, et piiratud on Eesti-Läti ülekandevõimsusi ja Leedu ja Läti sõltuvad rohkem oma elektritootmisvõimsustest.

«Kõige raskem olukord on kindlasti Läti ja Leedu turgudel, sest kohapealne elekter toodetakse ju maagaasist. Praegu on Eesti-Läti ülekandevõimsused piiratud 500 megavatiga, mis on kolmandiku võrra väiksem kui tavaliselt,» selgitas elektribörsi Nord Pool Spot Baltikumi ja Venemaa müügijuht Hando Sutter.

Eesti jaoks Estlink 2 rike mingeid suuremaid mõjutusi Sutteri sõnul kaasa tuua ei tohiks. «Nägime ju, mis juhtus juulikuus, kui Estlink 2 tööde tõttu oli maas. Paaril korral olid Soomest oluliselt kõrgemad hinnad, aga üldiselt suutis Eesti Energia kõik vajamineva elektri turule toota,» ütles Sutter ja lisas, et augustis on tarbimine tavaliselt niigi madal.

Samas oli augusti algul näha, et Eestist müüdi Soome tavalisest rohkem elektrit, mida võiks selgitada Soome Loviisa tuumaelektrijaama remonditöödest põhjustatud kallimate hindadega.

«Loomulikult mõjutab Soome hindu see, kui mingi oluline tootmisvõimsus on maas ja augustis sinnasuunalist elektrimüüki oli täitsa näha,» rääkis Sutter.

Esmaspäeval teatas võrguhaldur Elering, et Estlink 2 lülitus reede hommikult avarii tõttu välja. Kui merekaabli Estlink 2 rike asub kaldal, võib selle parandamine kesta umbes nädala, kui rikkekoht asub meres, võib kaabel olla tööst väljas pikemat aega. Kuni rikke parandamiseni on Soome-Eesti ülekandevõimsus 658 megavati võrra väiksem. Estlink 1 ühendus on jätkuvalt töös ning võimaldab Soomest Eestisse elektrit üle kanda võimsusega 342 megavatti ning Eestist Soome võimsusega 358 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles