Eesti majandus pöördus taas kasvule

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT suurenes esimese kvartaliga võrreldes 0,5 protsenti.

Esialgsetel andmetel panustas SKT kasvu enim Eesti majanduse suurim tegevusala töötlev tööstus, kusjuures olulisima panuse selleks andsid puidu- ning koksitööstus. Samal ajal pidurdas töötleva tööstuse lisandväärtuse kasvu jätkuvalt peamiselt elektroonikaseadmete ning keemiatoodete tootmise tegevusalade lisandväärtuse kahanemine.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga suurenes 2014. aasta II kvartalis töötleva tööstuse tööstustoodangu uute tellimuste rahaline maht (viimati kasvasid tellimused samasuguses võrdluses möödunud aasta II kvartalis). Siiski vähenes nõrga välisnõudluse tõttu jätkuvalt nii töötleva tööstuse kui ka kogumajanduse kaupade eksport.

2014. aasta II kvartalis kahanes kaupade väljavedu hinnamõjusid arvesse võttes neljandat kvartalit järjest. Tänavu II kvartalis oli vähenemine 3,5 protsenti. Kaupade import kahanes hinnamõjusid arvesse võttes 0,5 protsenti.

Enim pidurdas Eesti majandust kinnisvaraalane tegevus, seda peamiselt kiirelt kasvanud hindade tõttu. Esialgsete arvestuste kohaselt mõjutas SKT kasvu oluliselt ka netotootemaksude koosseisu kuuluvate aktsiisimaksude ning käibemaksu laekumise kasv.

Majanduskasvu esialgne hinnang on arvestatud korrigeeritud aegrea põhjal. Seetõttu ei ole praegu Statistikaameti andmebaasis olevad SKT väärtused ja kasvud üheselt võrreldavad selles pressiteates avaldatuga.

2014. aasta II kvartali täpsustatud SKT avaldab statistikaamet 8. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles