Savisaare toetaja Jakunini ametikoht ripub niidi otsas

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin (paremal) Lasnamäe kiriku juures veebruaris 2011. Tema paremal käel seisab Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin (paremal) Lasnamäe kiriku juures veebruaris 2011. Tema paremal käel seisab Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann

Venemaa president Vladimir Putin viivitab riigi raudteejuhi Vladimir Jakunini ametilepingu pikendamisega.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare palvel Lasnamäe õigeusukiriku ehitamist sponsoreerinud Jakunin saadeti pärast senise ametiaja lõppu korralisele puhkusele ilma uue lepinguta.

Peaminister Dmitri Medvedev saatis majanduslehe Vedomosti väitel direktiivi Jakuniniga uue lepingu sõlmimiseks juba ammu Putinile, kes aga pole seda kooskõlastanud.

Kremli allikate väitel jättis Putin direktiivi kooskõlastamata, kuid pole andnud samuti korraldust uue raudteepresidendi otsimiseks. Sellise venitamise põhjuseks peetakse võimuladvikus levivat arvamust, et 66-aastane Jakunin tuleks välja vahetada mõne noorema tippjuhi vastu.

«Jakuninile öeldi, et ta sõidaks rahulikult puhkusele. Kui president langetab otsuse, siis nii tema kui ka valitsus saavad sellest teada,» rääkis Vedomostile kõrge föderaalametnik.

Hoolimata sellest, et Venemaa töökoodeks lubab tõlgendada pikendamata, kuid aegunud töölepingut nii, et see muutub automaatselt tähtajatult kehtivaks, võib kujunenud olukord raskendada riigiraudtee uute lepingute sõlmimist. Kuna eelmine leping lõppes tõenäoliselt juba kaks kuud tagasi, võivad ettevõtte äripartnerid seada Jakunini poolt nüüd antud allkirjade mõjukuse  kahtluse alla.

Samas peetakse Jakunini vabastamist Venemaale keeruliseks kujunenud poliitilises olukorras küsitavaks. Raudteepresidenti peetakse Putini lähedaseks kaasvõitlejaks, kes juhib mitmeid Venemaa ja õigeusu kiriku mõjuvõimu suurendavaid ühiskondlikke fonde.

Samuti on Jakunin noorem, kui nii kõrge ametikoha pidajatele Venemaal seatud 70-aastane vanusepiirang.

Jakunini ametist vabastamisega asuti spekuleerima juba mullu, kui suve hakul levitati valeteadet tema ootamatust vabastamisest.

Mitmed föderaalametnikud rääkisid Vedomostile, et 2005. aasta suvel riigiraudtee presidendiks määratud Jakunini lepingut pikendatakse nüüd vaid aastaks.

Jakuniniga seostatakse Eesti-suunalistele raudteevedudele kehtestatud varjatud embargot. Pärnus koolis käinud Jakunin on teravalt kritiseerinud Eesti valitsusjuhte ja säravalt esile tõstnud Tallinna linnapead Edgar Savisaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles