Juunis kaubavahetuse vähenemine pidurdus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaupade eksport kasvas ja import kahanes juunis eelmise aasta sama ajaga võrreldes ühe protsendi võrra, teatas statistikaamet.

Esimesel poolaastal mõjutas ekspordi ja impordi vähenemist enim elektriseadmete ja transpordivahendite kaubavahetus. Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 156 miljonit eurot, kahanedes eelmise aasta juuniga võrreldes 19 miljoni euro võrra.

Kõige enam eksporditi juunis Eestist elektriseadmeid (22 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (12 protsenti) ning puitu ja puittooteid (10 protsenti). Ekspordi kasvu aastatagusega võrreldes mõjutas oluliselt mineraalsete toodete, elektriseadmete ning puidu ja puittoodete väljaveo suurenemine. Samal ajal kahanes 12 miljoni euro võrra keemiatööstuse tooraine ja toodete väljavedu.

Eestisse imporditi juunis kõige rohkem elektriseadmeid (viiendik Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti). Enim vähenes 2013. aasta juuniga võrreldes transpordivahendite ja mehaaniliste masinate sissevedu, mis kahanes vastavalt 26 ja 16 miljoni euro võrra. Samas kasvas 10 miljoni euro võrra elektriseadmete import.

Ekspordi sihtriikide seas oli juunis esikohal Rootsi (18 protsenti Eesti koguekspordist), millele järgnesid Soome 16 ja Läti 11 protsendiga. Enim ehk vastavalt 13 ja 12 miljoni euro võrra suurenes eksport USAsse ja Soome. USAsse kasvas enim mineraalsete toodete ja elektriseadmete ning Soome elektriseadmete ning metalli ja metalltoodete väljavedu. Oluliselt ehk 15 miljoni euro võrra vähenes eksport Venemaale, kuhu viidi vähem põllumajandussaadusi ja toidukaupu ning tekstiil ja tekstiiltooteid.

Kõige rohkem veeti juunis kaupu sisse Soomest (15 protsenti Eesti koguimpordist) ning Saksamaalt ja Rootsist (11 protsenti). Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes oluliselt ehk vastavalt 24 ja 13 miljoni euro võrra kaupade import Poolast ja Leedust. Poolast kahanes enim transpordivahendite, Leedust mineraalsete toodete sissevedu. Enim ehk 24 miljoni euro võrra kasvas kaupade sissevedu Venemaalt ning seda mineraalsete toodete sisseveo suurenemise tõttu.

Eksport vähenes tänavu esimesel poolaastal kuue ning import nelja protsendi võrra eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Nii ekspordi kui ka impordi kahanemist mõjutas enim elektriseadmete ja transpordivahendite kaubavahetus.

Esimesel poolaastal vähenes veel juveeltoodete ja keemiatööstuse tooraine ja toodete eksport. Samal ajal kasvas mitmesuguste tööstustoodete nagu mööbel ja kokkupandavad ehitised, puidu ja puittoodete ning alkohoolsete jookide eksport.

Esimese poolaasta impordi kahanemist mõjutas ka keemiatööstuse tooraine ja toodete, mehaaniliste seadmete ning mineraalsete toodete sisseveo vähenemine. Samal ajal kasvas plasti ja plasttoodete, tekstiili ja tekstiiltoodete ning alkohoolsete jookide import, teatas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles