Venemaa sanktsioonide mõju ekspordile võib ulatuda 75 miljoni euroni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa keelu mõju Eesti toiduainete ekspordile võib 2013. aasta andmeid arvestades ulatuda ligikaudu 75 miljoni euroni, samas on ekspordi maht Venemaale selle aasta jooksul mõnevõrra langenud.

Eelmisel aastal eksportis Eesti Venemaale põllumajandussaadusi 239 miljoni euro eest, põllumajandussaaduste koguekspordist oli Venemaa osa 19 protsenti, vahendas BNS-ile majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi andmeid ministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Martha-Beryl Grauberg.

Keelu alla sattunud toodetest kõige rohkem ekspordib Eesti Venemaale piimatooteid. Eelmisel aastal moodustas piimatoodete eksport Venemaale 24 protsenti kogu piimatoodete ekspordist, kokku 50 miljonit eurot. Selle aasta esimese viie kuu jooksul langes aga eksport Venemaale Eestile kehtestatud kuus kuud kehtinud ekspordikeelu tõttu varasema aastaga võrreldes kolmandiku jagu. Venemaa turu sulgumine suunas ettevõtjaid otsima oma toodetele uusi turge ning nüüd on Eesti piimatoodete peamised eksporditurud Leedu, Läti, Soome ja Saksamaa. Piimatoodete kogueksport on tänu uutele sihtturgudele suurenenud.

Liha ja kala eksport Venemaale on viimastel aastatel olnud langustrendil. Eelmisel aastal moodustas eksport Venemaale 16 protsenti liha ja kala koguekspordist. Venemaa kehtestatud sanktsioonide tõttu keelatud lihatoodetest ekspordib Eesti Venemaale kõige rohkem, miljoni euro väärtuses, vorste. Keelu alla läks ka sea- ja veiseliha, mis moodustab 13 protsenti kogu selle tootegrupi ekspordist. Elusloomadele Venemaa impordikeeld ei kehti.

Eesti puu- ja köögiviljade ekspordis on Venemaal väga väike osa. Eelmisel aastal müüs Eesti Venemaale puu- ja köögivilju 443 500 euro eest, mis oli 0,2 protsenti kogu põllumajandussaaduste ekspordist. Venemaa varasemate keeldude tõttu on juba varem oluliselt langenud värske kartuli eksport Venemaale.

Neljapäeval teatas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, et riik kehtestab «täieliku embargo» enamike toiduainete impordile Euroopa Liidust, USA-st ja teistest lääneriikidest, mis on kehtestanud Moskvale sanktsioonid seoses Ukrainaga.

«Venemaa kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja juurviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USA-st, Austraaliast, Kanadast ja Norrast,» ütles Medvedev valitsuse istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles