Haapsalus kaotab töö kuni 347 inimest

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PKC juhtmetehas.
PKC juhtmetehas. Foto: Raigo Pajula

Autotööstusele juhtmeköidiseid valmistav rahvusvaheline PKC Group sulgeb aasta lõpuks Haapsalu tehase ning PKC Eesti jätkab tööd Keila tehases, millega koondab ettevõte Haapsalus üle saja töötaja.

Seoses Haapsalu tehase sulgemisega koondab ettevõte töötajaid, kuid pakub 100-120 Haapsalu tehase töötajale võimaluse jätkata Keila tehases, ning on valmis korraldama töötajate transporti Haapsalu ja Keila vahel. Ümberkorralduste käigus plaanib ettevõte renditööjõust loobuda, asendades renditöötajad Haapsalust vabanevate töötajatega. Koondatavate koguarv selgub, kui on teada, kui paljud töötajad võtavad vastu ettevõtte pakkumise tööd Keilas jätkata.

PKC Eesti informeeris tehase töötajaid ja usaldusisikuid eelseisvast Haapsalu tehase sulgemisest täna üldkoosolekul ning võttis ühendust koostöö tegemiseks töötukassa ja seotud omavalitsustega.

«Ma arvan, et eks meil on hea sotsiaalsüsteem ja Haapsalus tööd ikka pakutakse, nii et tuleme sellest välja. Aga see on väga halb uudis,» tõdes Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles, et olukord on halb. Ta selgitas, et linna maksubaas väheneb ja sotsiaalne olukord halveneb, kuna PKC on Haapsalus väga oluline tööandja. Haapsalus on umbes 4700 maksumaksjat, nii et PKC töötajad moodustavad maksutulust umbes seitse protsenti.

Ettevõte pakub ligikaudu sajale töötajale tööd Keilas ja tööst ilmajäänud võivad Vikmani hinnangul samuti Haapsalust lahkuda. «Arvatavasti hakkavad nad mujalt tööd otsima – Tallinnast, Harjumaalt, Haapsalust võib-olla mõni leiab midagi,» sedastas abilinnapea.

«See on ehe näide sellest, kuidas vabariigi valitsusel puudub sisuline regionaalpoliitika,» kommenteeris PKC Eesti Haapsalust lahkumist linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. Ta selgitas, et riik pole loonud stiimuleid, et hoida ettevõtlust väljaspool Harjumaad.

Karilaidi sõnul on Eesti kaotanud juba liiga palju aega maksuerisuste loomisega väljaspool Tallinna nn kuldset ringi. «Kohaliku omavalitsuse töökohtade kaitsmise võimalus on valitsusel, kes peaks parlamenti viima seaduseelnõu, et Harjumaal on näiteks ettevõtte tulumaks kümme protsenti kohustuslik ja väljaspool Harjumaad null protsenti,» sõnas volikogu esimees.

«Kahju, et valitsus vaatab kapitali kontsentreerumist pealinna ümber abitult pealt. Valitsuse peamine aur läheb poseerimisele uute relvaostude ja Euroopa tipp-poliitikute taustal. Abitus, ükskõiksus ja välispoliitiline eputamine on tänase valitsuse kolm juhtivat märksõna,» ütles Karilaid.

PKC Eesti juhatuse esimees Lauri Rohtoja ütles, et ettevõte püüab kaasa aidata, et kõik Haapsalu tehase töötajad leiaksid endale kiiresti sobiva töökoha. «PKC Eesti mõistab olukorra keerukust nii igale töötajale kui ka tervikuna Haapsalule ja Läänemaale. Püüame oma inimesi võimalikult palju uue töökoha otsingutes toetada ja abistada. Haapsalu tehase töötajad on teinud väga head tööd, kuid jätkuv kliendibaasi konsolideerumine ja muutunud ostukäitumine seavad järjest suuremaid nõudmisi tehastelt eeldatavale paindlikkusele, mida Haapsalu tehas, arvestades tööjõu saadavust ning tootmise mastaapi, tulevikus pakkuda ei suuda,» rääkis ta.

PKC Haapsalu tehase neljast tootmisliinist kaks viiakse üle PKC Eesti Keila tehasesse ja kaks PKC Leedu tehasesse. Mahutamaks Haapsalu tehasest tulevaid tootmisliine, viiakse Keila tehasest üks tootmisliin PKC Serbia ja üks PKC Leedu tehasesse.

«Rahvusvahelises PKC Groupis märgatakse PKC Eestil üha enam potentsiaali intelligentse tootmise keskusena, millest annab tunnistust kogu Euroopa ja Brasiilia tootmise juurutamise usaldamine Keila tehasele,» ütles PKC Eesti juhatuse esimees Lauri Rohtoja.

Juhtmeköidiste tootja PKC Eesti kuulub rahvusvahelisse PKC Groupi ning on Eesti olulisemaid eksportööre. Ettevõte annab Eestis tööd 1173 inimesele, kellest 59 on renditöötajad. Keila tehases töötab 826, kellest 767 on oma töötajad ja Haapsalus 347 inimest, kes on kõik oma töötajad.

PKC Group on rahvusvaheline kontsern, mis disainib, toodab ja integreerib juhtmeköidiseid, elektroonikat ja teisi vajalikke komponente auto- ja elektroonikatööstustele. PKC Groupil on kaks ärivaldkonda: juhtmeköidised ja elektroonika.

PKC Groupi tootmisüksused asuvad Brasiilias, Hiinas, Eestis, Soomes, Saksamaal, Leedus, Mehhikos, Poolas, Venemaal, Serbias ja USA-s. PKC Group on noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsi nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles