Allikas: Starman on huvitatud Tele2 Eesti ostmisest

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi alguses Tallinnas Foorumi keskuses avatud Tele2 uues esinduses jagati külalistele tänutäheks õhupalle.
Märtsi alguses Tallinnas Foorumi keskuses avatud Tele2 uues esinduses jagati külalistele tänutäheks õhupalle. Foto: Toomas Huik

Ärikonsultatsioonidega seotud ja anonüümseks jääda soovinud allikas rääkis Postimehele, et Starman on huvitatud mobiilioperaatori Tele2 Eesti ostmisest.

«East Capital Explorer (eelmisel aastal Starmani enamusosanikuks saanud Rootsi investeerimisfirma – toim) on väga selgelt huvitatud ettevõtte agressiivsest kasvust. Laieneda soovitakse nii teistes Balti riikides kui ka Eestis, väljaspool ettevõtte praegust tegutsemisala,» rääkis Postimehele allikas, kelle sõnul on Starman sel teemal nõu pidanud SEB pangaga ning ühe suure välismaise investeerimisfirmaga.

Käive languses

«Tele2 positsioon kohalikul turul ei ole kiita, samas on neil olemas tugev potentsiaal – nad lõpetavad pea moodsaima võrgu väljaehitamise,» selgitas allikas Postimehele. Alates märtsist Starmani äritegevust tüüriv ning aastatel 2005–2011 Tele2 Eestit juhtinud Toomas Tiivel ostuhuvi otseselt ümber ei lükanud.

«Tõsi on see, et lisaks orgaanilisele kasvule on meil jätkuvalt ambitsioon laieneda ka ülevõtmiste ja omandamiste teel,» sõnas Tiivel.

«Oleme silma peal hoidnud võimalikel ostukandidaatidel nii Eestis kui väljaspool, kuid sellised arengud võtavad aega. Rohkem ei ole mul kahjuks võimalik seda teemat kommenteerida.»  

SEB pank ei soovinud Postimehele kommenteerida oma väidetavat rolli konsultatsioonidel. Tele2 Eesti juhi Argo Virkebau sõnul ei ole ettevõtete vahel läbirääkimisi toimunud. «Kindlasti võib olla, et iga osapool lükkab eri ideid õhku, aga selliseid läbirääkimisi pole olnud,» ütles ta, lisades, et tema teada Tele2 Eesti ärist loobuda ei plaani.

«Minul sellist infot (Tele2 Eesti müümise kohta – toim) ei ole, grupp on pigem kinnitanud, et ei soovi müüa.»

Kuigi Tele2 ei ole suutnud oma väikseima turuosalise rollist välja murda, pole Virkebau sõnul Rootsi emafirmast rahulolematust tunda. «Aga eks ootused ole alati kõrged,» lisas ta.

Mullu langes Tele2 Eesti käive tunamulluselt 101,8 miljonilt eurolt 77,9 miljoni euroni ning kulumieelne ärikasum 27,1 miljonilt eurolt 18,6 miljoni euroni.

Klientide arv oli aasta lõpuks langenud 507 000ni. Tänavu esimesel poolaastal kahanes klientide arv juba alla poole miljoni ning müügitulu vähenes eelmise aastaga võrreldes kuus protsenti – 37,6 miljonilt eurolt 35,5 miljonile eurole. Ärikasum enne kulumit vähenes samal ajal üheksa protsenti – 9,5 miljonilt eurolt 8,6 miljonile eurole.

Konkurentidel edumaa

Tele2 grupp oli hiljuti sunnitud oma Norra üksuse müüma TeliaSonera kontsernile, kuna eelmise aasta detsembris selgus üllatuslikult, et Tele2 ei osutunud üheks kolmest oksjonivõitjast, kes said Norralt 4G tarbeks 800 MHz, 900 MHz ja 1,8 GHz sagedusalade load. Olemasolevate sageduste abil aga ülejäänud operaatoritele konkurentsi pakkuda ei suudetud.   

Ka Eestis ei jäänud palju puudu sellest, et Tele2 oleks suurte alade 4G-ga katmiseks vajalikust 800 MHz sagedusloast ilma jäänud. Jaanuari alguses lõppenud oksjonil pidi Tele2 viimase riigilt välja antava sagedusloa lõpphinnana just Starmaniga võisteldes välja käima 5,1 miljonit eurot ehk kolm korda oksjoni alghinnast rohkem.

Esimesed kaks sagedusluba omandanud konkurendid EMT ja Elisa said tugeva edumaa – juba möödunud aasta sügiseks katsid nad 95 protsenti Eestist 4G-ga, samas kui Tele2 jõuab Virkebau sõnul sama tähiseni käesoleva kvartali jooksul ehk aasta rivaalidest hiljem.

Seejärel saab ka Tele2 võrgus töötavates mobiiltelefonides hakata kasutama 4G-ühendust.

Mõlema eesmärgini lootis ettevõte jõuda mõned kuud varem, kuid kuna ettevõtte telekomiseadmete partneril NSN tekkisid tarneprobleemid, hakkas Tele2 võrgu väljaehitamine venima.

«Praegu ei ole näha, et see (kogu Eesti 4G-ga katmise edasilükkumine – toim) meie majandustulemusi pärsiks, andmesideklientide arv kasvab ikka,» oli Virkebau lootusrikas, lisades, et inimesed eelistavad uue põlvkonna tehnoloogiale siiski veel odavamaid 3G-pakette.

Täiendus:

Tele2 Eesti juht Argo Virkebau teatas täna saadetud avalduses, et juhul, kui tekiks võimalus turu konsolideerimiseks, siis Tele2 oleks ostja, mitte müüja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles