Puidutööstus saab seadmete ostuks toetust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder allkirjastas Eesti maaelu arengukava 2007-2013 metsandussaadustele lisandväärtuse andmise investeeringutoetuse saamise tingimuste määruse, millega puidutööstus saab seitsme aasta jooksul 105 miljonit krooni seadmete soetamiseks.


Toetuse eesmärk on puitu kui toormaterjali töötlevate ettevõtjate konkurentsivõime parandamine ning uute toodete, töötlemisviiside ja tehnoloogiate kasutuselevõtmine, mille tulemusel toimuks metsaressursi täielikum ärakasutamine.

Toetust saavad tegevused puidu raiumisest kuni puidu kuivatamiseni. Esmane nõue on, et metsandussaadusi töötlev masin ja seade ning automaatika- ja infotehnoloogiline seade, millele toetust taotletakse, peab asuma maapiirkonnas (küla, alevi või aleviku territooriumil). Mittepuiduliste metsandussaaduste - nt seened, marjad, sarved, puumahl - töötlemiseks mõeldud seadmed teotsust ei saa.

Raietehnika, vintsi, tõstuki, laasimis- või järkamisseadme ostmine on toetatav nende ettevõtjate puhul, kelle omandis ei ole metsamaad, kuid kellel on enne taotluse esitamist masin ja seade või kes kavatseb toetust taotleda kas masina ja seadme ostmiseks. Toetust saab taotleda ka leiutisele õiguskaitse taotlemiseks, samuti litsentsi, patendi ja kasuliku mudeli ostmiseks juhul, kui leiutis on vajalik eelpool mainitud tegevusteks.

Toetust saavad taotleda ettevõtjad, kes on tegelenud taotluse esitamise aastale vahetult eelnenud majandusaastal puiduliste metsandussaaduste töötlemise või metsa majandamisega ja kelle puiduliste metsandussaaduste töötlemise või metsa majandamise käive moodustab aastakäibest vähemalt poole. Puiduliste metsandussaaduste töötlemisena käsitletakse palgi või puidujäätmete töötlemist kuni kuivatatud toote saamiseni ja nende toodete müüki.

Toetuse määr on kuni 50 protsenti investeeringuobjekti kulu maksumusest. Toetuse maksimaalne suurus ühe taotleja kohta aastani 2013 on kuni 3,1 miljonit krooni. Raietehnika ostmisel on toetuse maksimaalne suurus ühe taotleja kohta 500 000 krooni kalendriaastas. Meetme seitsme aasta eelarve on ligikaudu 105 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles