Piiratud töövõimega inimene ei kaota kohe tervet toetust

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse kaitseb kirglikult töövõimereformi, mida alustasid tema erakonnakaaslased ja eelkäijad sotsiaalministri ametis – peaminister Taavi Rõivas ja siseminister Hanno Pevkur.
Urmas Kruuse kaitseb kirglikult töövõimereformi, mida alustasid tema erakonnakaaslased ja eelkäijad sotsiaalministri ametis – peaminister Taavi Rõivas ja siseminister Hanno Pevkur. Foto: Mihkel Maripuu

Kavandatava töövõimereformi järgi ei kaota 640-eurost palka teeniv piiratud töövõimega inimene toetust täielikult, vaid seda hakatakse vähendama osade kaupa, täpsustas sotsiaalministeerium.

Postimehe tänases artiklis ütles kurte inimesi palkava ettevõtte Seve Ehitus büroojuht Mare Enniste, et töötavatelt erivajadustega inimestelt toetuse äravõtmine vähendab nende motivatsiooni töötada. Enniste lisas, et 180 eurot ei ole riigile nii suur raha, et see tuleks erivajadustega inimestelt ära võtta.

Ministeerium selgitas, et praeguse eelnõu järgi hakkavad osalise töövõimega inimesed saama toetust täies ulatuses (182 eurot) siis, kui brutotöötasu on väiksem kui 641 eurot. Kui palk on suurem kui 641 eurot, hakkab toetus vähenema osade kaupa, mitte täielikult. Toetus kaob tervenisti siis, kui brutotöötasu on üle 1005 euro.

Toetuse vähendamise süsteem on järgmine: inimese sissetulekust lahutatakse 60-kordne päevamäär ja saadud tulemus jagatakse kahega. Näiteks, kui inimene teenib kuus 320 eurot, siis tema toetust ei vähendata, sest sissetulekupiiri pole ületatud.

Kui inimene teenib aga näiteks 700 eurot, vähendab riik tema toetust. Toetusest mahaarvestamisel vaadatakse, kui palju inimene üle 640 euro teenib ning võetakse sellest ära pool. Niisiis, 700-eurose palga juures ületab töötasu sissetulekupiiri 60 euroga. Inimese toetusest arvestatakse maha sellest pool ehk 30 eurot. Seega teenib inimene kokkuvõttes 700 eurot, millele lisaks saab 152 eurot toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles