Soome restoranid süüdistavad käibelanguses Eestisse reisivaid turiste

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turistid ostavad enne laevaleminekut kastidega alkoholi kaasa.
Soome turistid ostavad enne laevaleminekut kastidega alkoholi kaasa. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Soome majutus- ja restoraniliidu esindajad kurdavad, et sektori kahjumid on võrreldes eelmise aastaga kahekordistunud. Selles olevat süüdi vene turistide hulga vähenemine ning soomlaste üha sagedasem reisimine Eestisse, kus väljas söömine on kohati isegi kaks korda odavam kui Soomes, kirjutab Yle.

Turistide reisid Eestisse muutuvad iga aastaga aina populaarsemaks. Sel aastal on Eestisse reisijate kasv olnud peaaegu võrdne Soome reisivate turistide vähenemisega.

Jouni Vihmo Soome majutus- ja restoraniliidust ütles, et restoranid sõltuvad täielikult sellest, kui palju tarbijad saavad kulutada. Vihmo sõnul on restoranide väljavaated praegu halvad ja paistab, et kehv majanduslik olukord jääb püsima aastateks.

Hoolimata soojast suvest on paljud Soome ööklubid, pubid ja hotellid kannatanud kahjusid ka vene turistide arvu vähenemise pärast. «Paljud venelased tulevad Soome ostureisile. Kui rubla nõrgeneb 20-25 protsenti ja Soomes tõusevad hinnad viis protsenti, siis on venelaste jaoks läinud ostukorv 30 protsendipunkti võrra kallimaks. Nii et loomulikult see mõjutab nõudlust,» ütles Vihmo.

Helsingis asuva Café Ursula restorani juht Timo Hilska möönis, et viimase kuu soojad ilmad pole müüki piisavalt suurendanud, et kompenseerida suve algust, mis oli erakordselt külm. «Mai ja suurem osa juunist olid nii jäised, et pole mingit lootust, et me saaksime oma kahjusid nüüd tasa teha,» ütles Hilska.

Paljud teenindusettevõtted on sunnitud oma töötajaskonda vähendama ja suurendama allesjäänute töötundide arvu. Paljud väikesed restoranid ja baarid seisavad silmitsi sulgemisohuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles