Online-maaklerid manipuleerivad kanepiaktsiatega

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: Sipa Press

Neli USA aktsiaturgude maaklerit teenisid hiljuti 2,5 miljonit dollarit, manipuleerides raviotstarbelist marihuaanat pakkuvate ettevõtete aktsiahindadega, kirjutab Bloomberg.

Mikhail Galas (25), Alexander Hawatmeh (24), Chris Mrowca (25) ja neljas mees ostsid aktsiaid ettevõtetes, muuhulgas raviotstarbelist marihuaanat pakkuvates firmades Growlife ja Hemp. Nad soovitasid internetis aktsiaid osta ja kui aktsiad tõusid, müüsid need maha, ütles USA väärtpaberijärelevalve komisjon (SEC).

Kuna USA on aina enam kanepit legaliseerinud, on esile kerkinud vähemalt 130 alla viie dollari maksvate aktsiatega (penny stocks) firmat, mis väidavad end olevat kanepiäris. Nende aktsiate koguväärtus ulatus Bloombergi andmetel maikuus üle seitsme miljardi dollari. SEC hoiatas samal kuul investoreid, et kanepitööstus on pettuste tõttu haavatav. Eelmisel aastal moodustas SEC töörühma, mille ülesandeks on turu puhastamine sellistest aktsiatest.

Growlife opereeris viies erinevas osariigis seitset marihuaanakauplust. Kuigi ettevõte on alates juunikuust raha kaotanud, on see paberil endiselt väärt umbes 65 miljonit dollarit, isegi peale seda, kui SEC peatas ajutiselt ettevõtte aktsiatega kauplemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles