Karilaid süüdistab Rosimannuseid riigi raha liigutamises Autorollosse

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna juhatusse ning erakondade rahastamise järelevalve komisjoni kuuluv Jaanus Karilaid esitas riigiprokuratuurile avalduse, kus tegi ettepaneku alustada kriminaaluurimist keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse suhtes.

«Põhjuseks on suure rahasumma liikumine Autorollo kontole,» selgitas Karilaid pressiteate vahendusel. «Raha liikus Pentuse hallatava Keskkonnainvesteeringute Keskuse ning sealt edasi MTÜ Pakendiringlusele AS Autovaal kaudu.»

Karilaid viitas Äripäevas tänavu 8. veebruaril ilmunud artiklile «Prominentne raharing», milles on tema hinnangul kuriteokoosseisu tunnused, mida prokuratuur peaks kontrollima.

Karilaidi hinnangul on aastatel 2007-2011 riigikogu keskkonnakomisjoni kuulunud reformierakondlase Rain Rosimannuse, Keskonnainvesteeringute Keskuse nõukogu esimehe Keit Pentus-Rosimannuse, MTÜ Eesti Pakendiringluse ja ettevõtte Autorollo vahel otsesed seosed ning märgid korruptsioonist ja omakasust.

«Ajakirjanduses on selgelt viidatud faktidele, et MTÜst Pakendiringlus on suur rahasumma, vähemalt 500 000 krooni liikunud vahefirma kaudu Pentuse isa firmasse Autorollosse,» ütles Karilaid.

Otsuste sujuval loomisel võis tema hinnangul eelnevalt abiks olla ka reformierakondlane, endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. «Esineb kahtlus, et Autorollosse liikunud raha oli tegelikult tasu soodsate otsuste eest ehk maakeeli pistis,» märkis Karilaid, väites, et OÜ Pakendiringluse õigusaktide väljatöötamise taga oli Pentus-Rosimannuse abikaasa Rain Rosimannus. Ta sõnul oli loogiline, et pakendikäitlusega seotud äriühingute huviks on toetada poliitilisi otsuseid, mis oleksid neile maksimaalselt kasulikud.

Karilaidi sõnul tuleks teravdatud tähelepanu alla võtta kogu keskkonnaministeeriumi haldusala.

Nii Rain kui ka Keit Pentus-Rosimannus ütlesid 2013. aastal Äripäevale, et nemad ei tea nendest ülekannetest ja ärisuhetest midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles