Politsei on trahve määranud poole võrra mullusest vähem

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikluspolitsei.
Liikluspolitsei. Foto: Toomas Huik

Politsei on kuue kuuga trahve määranud peaaegu poole võrra vähem kui mullu sama ajaga ning trahvide laekumine moodustab ligi viiendiku aastaks kavandatust.


Esimesel poolaastal on politsei määranud rahatrahve 76,5 miljoni krooni ulatuses ehk 45 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Trahvidest laekus kuue kuuga 65,5 miljonit krooni, mis on 43 protsenti vähem kui eelmise aasta sama ajaga. Samas trahvide laekumise protsent on veidi paranenud. Juuni lõpus moodustas laekumine määratud trahvidest 85 protsenti, mullu esimese poolaasta lõpus aga 82 protsenti.

Tahvide laekumine moodustab 21 protsenti aastaks kavandatust, samas kui mullu juuni lõpus moodustas see 38 protsenti.

«Politsei poolt määratud trahvide hulka mõjutab ühelt poolt inimeste endi õiguskuulekus ning teiselt poolt ressurss, mis politseil õigusrikkumiste avastamiseks ja ennetamiseks on,» märkis politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson trahvide mullusest väiksemat laekumist põhjendades.

Olulist rolli trahvide vähenemisel mängib tema sõnul liikluskultuuri paranemine Eestis, tänu millele on vähenenud nii avastatud liiklusrikkumiste arv kui nende tõsidus.

«Oma mõju avaldab õigusrikkumiste avastamisele ka politsei- ja piirivalveameti eelarve vähenemine,» lisas Härson. «Personalieelarve kärpe katmiseks võtavad töötajad palgata puhkuse päevi, mis tähendab varasemast vähem inimtöötunde.»

Veel võib tema kinnitusel põhjusena välja tuua asenduskaristuste määramise nendel juhtudel, kus inimene raha tasuda ei suuda ning kohus määrab asenduskaristuseks aresti.

Kuna teisel poolaastal pole näha ette süütegude hüppelist kasvu, siis jääb trahvide laekumine Härsoni sõnul tõenäoliselt eelarves prognoositust väiksemaks ka aasta kokkuvõttes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles