Eurooplased koonduvad kohtulahingusse Facebooki vastu

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki vastase grupi mobiiliraknedus
Facebooki vastase grupi mobiiliraknedus Foto: Europe vs Facebook

Euroopa Facebooki-kasutajad otsustasid massiga sotsiaalvõrgustiku vastu kohtusse minna. Kampaaniagrupp Europe vs Facebook kutsub kõiki kasutajaid, kes ei ela USAs või Kanadas, ühishagiga liituma.

Siiani on grupiga liitunud 11 000 inimest, teatab portaal TechCrunch. Umbes pool neis pärinevad saksa keelt kõnelevatest riikidest, ohtralt on osalisi ka Hollandist, Soomest ja Inglismaalt. Grupiga võib ühineda iga täiskasvanud erakonto omanik.

Grupi eesmärk on kohtus näidata, et Facebook rikub Euroopa Liidu seadusi. Põhilised süüdistused:

ELi seaduste vastane andmetöötluspraktika

Puudub nõusolekumehhanism paljude eri tüüpi andmete kasutamiseks

NSA jälgimisprogrammi PRISM toetamine

Internetikasutajate veebikäitumise jälgimine (LIKE nupu abil)

Kasutajate analüüsimine ja monitoorimine nn BIG DATA meetodil

Graph Searchi illegaalne kasutamine

Kasutaja andmete lubamatu edastamine kolmandatele osapooltele

Kohtusse minnakse Viinis, mitte Iirimaal, kus on Facebooki Euroopa esindus. Jurist Max Schremsi sõnul võivad Iiri kohtuvõimud kostja suhtes sümpaatiat üles näidata, arvestades, millist rolli mängib IT selle riigi majanduses.

Grupp nõuab Facebookil kahjutasu – 500 eurot igale liitunud kasutajale. Arvestades seni liitunute hulka, on kogusumma vähemalt 5,5 miljonit dollarit. Grupiga liitumise hõlbustamiseks tegi Europe vs Facebook lihtsa mobiilirakenduse. Rakenduse peab sisestama oma Facebooki konto (tõestamaks, et sul on alust firmat hageda), aadressi ja sünniaja (tõestamaks täisealisust) ning üles laadima kujutise valitsuse poolt väljaantud isikut tõendavast dokumendist.

Lähemalt saab Europe vs Facebook grupi tegevuse ja eesmärkidega tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles