Venemaa võib keelata Euroopa lennufirmade ülelennud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk.
Lennuk. Foto: SCANPIX

Venemaa ametnikud kaaluvad võimalust piirata või isegi keelata Euroopa lennufirmade transiitlennud Venemaa õhuruumis, et vastata Euroopa Liidu kehtestatud majandussanktsioonidele, kirjutab Vedomosti.

Lennundusega lähedalt seotud ametnik ütles ajalehele, et Venemaa ei saa jätta vastamata lennufirmale Dobrolet kehtestatud sanktsioonidele.

Otsuse Euroopa lennukompaniide lendude piiramise kohta peab vastu võtma valitsus. Ajalehe andmetel arutavad praegu lennupiiranguid Venemaa transpordiministeerium ja välisministeerium. Nende ministeeriumite esindajad ei andnud ajalehele teema kohta kommentaare. Venemaa peaministri pressiesindaja Natalja Timakova ütles, et valitsusse ei ole jõudnud sellist ettepanekut arutamiseks.

Samas ütles välisministeeriumi kõrge ametnik Vedomostile, et ükski Euroopa Liidu poolne ebasõbralik samm ei saa jääda vastuseta.

Euroopa ja Aasia vaheliste lendude kõige otsem marsruut on üle Siberi ja selle eest maksavad välismaised lennukompaniid Venemaa riiklikule lennukompaniile Aeroflot transiidimaksu. Nõukogude Liit avas välismaistele lennufirmadele Siberi kohal transiidikoridori 1970. aastate alguses. Üle Siberi lendamine aitab lennufirmadel lühendada vahemaad kuni 4000 kilomeetri võrra ja aitab iga lennu pealt kokku hoida kuni 30 000 dollarit, märkis Vedomosti.

Aeroflot teenib Siberit läbivatest transiitlennutasudest umbes 300 miljonit dollarit aastas.

Ajalehe andmetel kasutavad Euroopa lennufirmadest Venemaa õhuruumi transiitlendudeks kõige enam Lufthansa, British Airways ja Air France.

Vene riiklikule lennukompaniile Aeroflot kuuluv Dobrolet teatas pühapäeval, et peatab Euroopa Liidu majandussanktsioonide tõttu kõik lennud. Euroopa lennufirmad peatasid Dobroletiga koostöö tehnilise hoolduse, kindlustuse ja tehniliste andmete vahetamise vallas. Euroopa Liit lisas  Dobroleti musta nimekirja, kuna firma oli otseselt seotud Ukrainale kuuluva, kuid veebruaris okupeeritud Krimmi liitmisega Venemaa koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles