Portugal loob kriisipanga päästmiseks uue panga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banco Espirito Santo.
Banco Espirito Santo. Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS

Portugali valitsus on otsustanud raskustesse sattunud erapanga Banco Espirito Santo (BES) päästmiseks luua uue panga Novo Banco, millele antakse 4,9 miljardit eurot ja mis võtab üle BES-i paremad varad.

4,4 miljardit annab valitsus ja 500 miljonit tuleb Portugali pankade 2012. aastal loodud toetusfondist.

BES-i jäetakse päästeplaani kohaselt kõik halvad varad ja see suletakse ning aktsionäride kanda jääb põhiline osa kahjumist. Panga kliendid saavad automaatselt Novo Banco klientideks. Hoiusekaitsesüsteemi rakendamise vajadust esialgu ei nähta.

Eelmisel nädalal teatas BES oma poolaastakahjumiks 3,57 miljardit eurot.

Portugali rahandusminister Maria Luis Albuquerque ütles televisioonis, et BES-i suuri võlgu tuleb uurida ja süüdlased vastutusele võtta.

Pärast pühapäevast teadet, et valitsus aitab BES-i päästa, langesid kohe Portugali võlakirjade intressid, mis on Portugalile kergenduseks, kuna riik väljus alles mais rahvusvahelisest abiprogrammist.

Euroopa Komisjon kinnitas kohe, et Portugali valitsuse tegevus panga päästmisel vastab Euroopa Liidu konkurentsireeglitele ja aitab taastada finantsstabiilsuse ja usalduse.

Banco Espirito Santo on Portugali suuruselt kolmas pank, mis etendab olulist osa Portugali kindlustus-, kinnisvara-, turismi- ja tervishoiusektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles