Donetskis rabavad tööd «karistusbrigaadid»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetsk
Donetsk Foto: Anatoli Stepanov / AFP

Ukraina armee poolt sissepiiratud Donetskis näitavad mässulised üles leidlikkust. Sunniviisiliste «karistusbrigaadide» projekti raames rakendatakse kaevikute kaevamiseks ning barrikaadide rajamiseks napsitajaid, narkomaane ja komandanditunni rikkujaid.

Pisirikkumistelt tabatud isikud täidavad ka liivakotte, niidavad muru ja võsa ning koorivad kartuleid. Nagu kinnitavad mõned mässuliste juhid, kuuluvad tõsisemate rikkumiste toimepanijad kiirkorras hukkamisele.

New York Timesi andmetel on endine Vene luureohvitser ja nn separatistide isehakanud kaitseminister Igor «Strelkov» Girkin kuulutanud linnas välja piiramisolukorra ning näeb end nüüd kui Donetski «sõjakomandanti».

Strelkov on väljastanud käsu, millest lähtuvalt on mässulistel õigus võtta oma valdusse eraisikute sõidukeid, meditsiinitarbeid ja kõike, mida iganes sõjalise tegevuse tarvis vaja võib minna.

Joobunud oleku tõttu kinni peetud 25-aastane Oleg Grišin, kes oma karistuse käigus ühe Donetski kontrollpunkti juurest võsa vähemaks võttis, oskas vaid õhata: «Jumal hoidu, et ukrainlased praegu ei ründaks.»

Mingil põhjusel tuleb meestel mõnikord teostada töid aluspesu väel. Nagu selgitab mässuliste komandör hüüdnimega Lukitš, koheldakse kinnipeetuid inimlikult. Lukitš rõhutab kaht olulist eesmärki, mida brigaadide abiga saavutatakse. Esiteks kehtestatakse uue riigikorra kohaselt õigeusklikke väärtusi, teiseks valmistatakse linna ette kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles