Saksamaa survestab Prantsusmaad Mistralite müügist taganema

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslaste Mistral-klassi dessantlaev 2009. aasta novembris Peterburi sadamat väisamas.
Prantslaste Mistral-klassi dessantlaev 2009. aasta novembris Peterburi sadamat väisamas. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kõrged Saksa poliitikud avaldavad Prantsusmaale survet, et viimane tühistaks Mistral-tüüpi dessantlaevade tarne Moskvale – tuues eeskujuks oma otsuse mitte müüa Vene relvajõududele varem kokkulepitud väljaõppekeskust.

Saksamaa tegi oma otsuse tagasiulatuvalt, minnes sellega kaugemale Euroopa Liidu «kolmanda faasi» sanktsioonidest.

Saksa parlamendi kaitsekomisjoni aseesimees Karl Lamers ütles eile Financial Timesile: «See Saksa otsus on omamoodi eeskuju teistele, ka Pranstsusmaale. 2010. aastal, kui leping sõlmiti, oli poliitiline olukord täiesti erinev. Nüüd on Venemaa Krimmi annekteerides rikkunud rahvusvahelist õigust ja inimõigusi. Praegu pole aeg [neile] sõjalaevu müüa.»

Küsimuse peale, kas nüüd pole juba liiga hilja Mistrali-diili peatada, vastas Lamers: «Parem hilja kui mitte kunagi.» Ta pani ette, et Euroopa Liit ja NATO võiksid aidata Prantsusmaal «õiget otsust» teha, käies välja võimaluse osta või liisida neid aluseid ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles