RMK majandustulemused jäid lühikese talve tõttu oodatust kehvemaks

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaa mets.
Harjumaa mets. Foto: Marko Kirsila

RMK 2014. aasta kuue kuu müügitulu oli 74,8 miljonit eurot ning kasum 9,1 miljonit eurot; möödunud aasta samal ajal olid vastavad numbrid 72,4 miljonit ja 11,3 miljonit eurot.

2014. aasta eelarves on müügituluks planeeritud kokku 140 miljonit ning kasumiks 15 miljonit eurot. Esimese kuue kuuga on kasumiprognoosist täidetud 60 protsenti.

RMK juhatuse esimees Aigar Kallas ütles, et esimese poolaasta majandustulemusi mõjutas kõige enam lühike talv. «Külmaperiood kestis ainult loetud nädalad ning küttepuude müük jäi seetõttu plaanitust väiksemaks, ka külmus maapind ainult väga lühikeseks ajaks ning see raskendas metsatööde läbiviimist,» lisas Kallas.

Samas aitas varane kevad kaasa metsa istutamisele ja teistele metsakasvatustöödele, mille osas jõudis RMK esimesel poolaastal eelarves planeeritust ette. Näiteks on tänavu metsa istutatud 700 000 uut puud rohkem, kui möödunud aastal samal ajal. Aigar Kallas lisas, et talvel varutud küttepuidu kvaliteet kasvab seistes ja planeeritud kogused realiseeritakse uuel kütteperioodil.

Kuue kuuga müüs RMK 1,5 miljonit kuupmeetrit metsamaterjali kokku 69,8 miljoni euro väärtuses. Keskmiseks metsamaterjali müügihinnaks kujunes 47,1 eurot kuupmeetrist, mis on eelmise aastaga võrreldes 12,6 protsenti kõrgem. Käesoleva aasta esimesel poolaastal müüs RMK raidmeid ja hakkpuitu umbes 80 000 kuupmeetrit 2,5 miljoni euro väärtuses, keskmine müügihind ulatus 30,3 euroni kuupmeetrist.

Võrdluseks: 2013. aasta esimesel poolaastal müüs RMK metsamaterjali 1,6 miljonit kuupmeetrit kokku 66,8 miljoni euro väärtuses keskmise hinnaga 41,8 eurot kuupmeetrist; raidmeid ja hakkpuitu müüdi ca 0,1 miljonit kuupmeetrit 3,2 miljoni euro väärtuses, keskmine müügihind oli siis 27,7 euroni kuupmeetrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles