E-raamatute äri vandenõu võib Apple´ile maksma minna pea pool miljardit dollarit

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-raamat Apple´i iPadis.
E-raamat Apple´i iPadis. Foto: SCANPIX

New Yorgis asuva kohtu esialgse otsuse järgi tuleb Apple´il e-raamatute hinnatõusu vandenõu sepitsemise eest tasuda tarbijatele ja advokaatidele kokku 450 miljonit dollarit kahjutasusid, kirjutab Reuters.

Juhul, kui novembri lõpus apellatsioonikohtus ringkonnakohtu otsusega nõustutakse, tuleb Apple´il maksta kahju kannatanud tarbijatele 400 miljonit dollarit ning advokaatidele umbes 50 miljonit dollarit tasusid. Kui apellatsioonikohus on aga vastupidisel seisukohal ning saadab asja tagasi New Yorgi ringkonnakohtusse, on kokkuleppe järgi summad palju väiksemad - tarbijad saaks vaid 50 miljonit dollarit ning advokaadid 20 miljonit dollarit.

Apple´it süüdistatakse ebaausates kokkulepetes raamatukirjastajatega, millega tõsteti kunstlikult e-raamatute hinda.

Enne 2010. aastat, mil Apple alustas e-raamatute müügiga, oli Amazon digiraamatute sektoris juhtivaks jõuks, pakkudes suurt hulka neist odava, alla omahinna jääva 9 dollari ja 99 sendi eest, et suurendada oma e-lugeri Kindle´i müüginumbreid.

Raamatukirjastajad aga hakkasid kartma, et tarbijad harjuvad madalate hindadega ning seetõttu aitasid nad Apple´il luua konkureerivat e-raamatute poodi.

Apple´i pood hakkas tegutsema teistsuguse ärimudeli järgi, mille järgi said hinnad määrata kirjastajad, mitte Apple. Vastutasuks sai ettevõte aga iga müügi pealt 30 protsenti tulust. Kirjastajad tõstsid oma hinnad kõrgemale Amazoni pakutavast 9,99 dollarist ning ähvardasid oma tooted Amazoni veebipoest eemaldada, juhul kui ettevõte ei nõustu sarnase äriskeemiga.

Viis kirjastajat - Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin ja Simon & Schuster jõudsid USAs kohtuvälisele kokkuleppele juba enne kohtuprotsessi algust,  makstes kahjutasudeks kokku üle 166 miljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles