Eksperdid kutsuvad Lätit tagasi VTK normide juurde

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti sõdur.
Läti sõdur. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Läti värbamiskeskuse andmetel võib sealset armeed tabada tõeline sõdurite põud. Politsei seis pole sugugi parem.

Värbamiskeskuse juhi Druvis Kleinsi sõnutsi seisab Läti silmitsi tõsise demograafilise kriisiga, mille sügavust saab eriliselt tunda aastal 2016 – siis saab 18-aastaseks vaid paar tuhat noort.

Nagu vahendab Dienas Bizness, soovitab Kleins Lätil pöörduda tagasi kohustusliku ajateenistuse juurde, rõhutades, et tegemist on tema isikliku arvamusega, mis ei ühti kaitseministeeriumi seisukohaga.

Samal ajal on isegi Riia munitsipaalpolitsei hädas piisavas koguses füüsiliselt tugevate noormeeste leidmisega oma ridadesse. Nagu kinnitas Riia duuma korrakaitsekomisjoni esimees Dainis Turlais, on poolte noormeeste puhul juba palja silmaga näha, et füüsilist vormi pole ollagi.

Lätis on seetõttu kujunenud olukord, kus kaitsejõud, politsei ja kohalikud omavalitsused peavad kõlblike noormeeste pärast konkureerima.

Brigaadikindral Karlis Kreslinši hinnangul ei oleks Lätil sõjalisest vaatevinklist kohustuslikku ajateenistust tarvis, kui ta leiab, et see oleks siiski väga vajalik kui «ühiskonda ühteliitev, kehalist kasvatust ja distsipliini tõstev» faktor.

Ühes küsimuses valitseb ekspertide leeris aga üksmeel: koolid peavad pöörduma tagasi nõukogude ajast meenuva nn VTK – valmis tööks ja kaitseks – normide juurde. Noorte füüsilise vormiga tuleb tegeleda ammu enne seda, kui kaitsevägi kutsub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles