Eesti riik otsib kolme kuningat

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive, Taavi Veskimägi, Ain Kaljurand
Sandor Liive, Taavi Veskimägi, Ain Kaljurand Foto: PMO montaaž

Peagi selgub, kes hakkavad juhtima kolme kõige olulisemat riigifirmat, mis kokku toovad riigikassasse 90 protsenti kõigist riigi osalusega ettevõtete dividendidest.

Sügisel selgub, kas olulisimate riigifirmade juhtidena jätkavad Eesti Energias Sandor Liive, Tallinna Sadamas Ain Kaljurand ja Eleringis Taavi Veskimägi.

Need mehed saavad Eesti mõistes hiigelpalka, kuid vastutavad samal ajal Eesti igapäevase majanduse ja olme toimimise jaoks määrava tähtsusega ettevõtete eest. Ligi kolmveerand riigile kuuluvatest äriühingute varadest on usaldatud just sellele kolmikule.

Eesti Energia on Balti riikide suurimaid elektritootjaid, kuid loodetavasti tõuseb tänu põlevkiviõli tehnoloogia arendamisega esiplaanile ka maailmamajanduses. Eleringi puhul pole riigil lootusi dividendideks, sest see ettevõte peab tagama Eesti elektrivarustuse igasuguse ilma ja majandustormide puhul. Tallinna Sadam, mis veel kümmekond aastat tagasi oli transiidiäri sümbol, on nüüdseks muutunud Eesti reisilaevanduse aknaks Skandinaavia maadesse.

Kui Eleringi juhi kohale on juba registreerunud üheksa kandidaati, siis Eesti Energiasse saab avaldusi viia 11. augustini ja Tallinna Sadamasse 22. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles