Swedbank hoiatab kliente valuutatehingute eest Krediidipangas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidipank.
Krediidipank. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Swedbank ei hüvita kliendile kahju, kui USA kehtestatud sanktsioonidega Venemaa pangale kliendi makse külmutatakse.

Swedbank juhib klientide tähelepanu sellele, et kõik maksed USA dollaris panka Gazprombank, VEB panka, VTB panka, panka Russian Agricultural Bank ja panka Bank of Moscow (sh Krediidipanka), sealhulgas nende pankade tütarettevõtetele ja välisfiliaalidele, on USA poolt kehtestatud nende pankade finantseerimise keelu tõttu kõrge makse külmutamise riskiga.

Risk on kõrge, kuna varjatud finantseerimisega seotud makseid on keeruline tuvastada, mistõttu ei saa välistada teiste pankade väärtõlgendusi ja erinevaid käsitlusi, mis ei ole ettenähtavad.

«USA sanktsioonide mõju Krediidipangale on kaudne ja piiratud. Sanktsioonid puudutavad piirangute alla pandud pankade finantseerimist, mitte klientide vahelisi tehinguid. Seega ei puuduta USA poolt kehtestatud piirangud Krediidipanga klientide tavapäraseid arveldusi ega nende hoiuseid,» ütles Eesti Panga asepresident Madis Müller.

«Samuti ei mõjuta Eesti Krediidipanga igapäevast tegevust ELi sanktsioonid. Kuigi piirangud puudutavad Krediidipanga aktsionärist Moskva Panka, ei laiene sanktsioonid Euroopa Liidus asuvate Moskva Panga osalusega pankade tavapärasele tegevusele. Seega ei puuduta ka ELi poolt Venemaa pankadele kehtestatud piirangud Krediidipanga kliente,» lisas ta.

Tavakliendile (s.o mitte finantseerimisasutusele) on kõrge riskiga eeskätt maksed, mille saaja (mitte saaja pank) on mõni eespool nimetatutest või mille makse selgitus viitab finantseerimisele või on otseselt või kaudselt seotud mõne nimetatud subjektiga seotud isikuga (nt omanikud, esindajad).

Lisaks nimetatud pankadele on kõrgema külmutamise riskiga USD maksed Donetski ja Luganski piirkondadesse, kuna nii USA kui ka Euroopa Liit on nende piirkondade «riiklikud struktuurid» ja seotud isikud sanktsioneerinud.

Korrespondentpanga poolt makse külmutamise korral kantakse makse blokeeritud kontole kuhu see jääb, kuni Ukrainas toimuva konflikti lahendamiseni. Makse külmutamise korral Swedbank kliendile makse külmutamisega kaasnenud kahju ei hüvita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles