Kreml kaotas ka teise Jukose kohtuasja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miilitsaametnik endise Jukose peakorteri ees Moskvas.
Miilitsaametnik endise Jukose peakorteri ees Moskvas. Foto: SCANPIX

Vastavalt eilsele Euroopa Inimõiguste Kohtu otsusele tuleb Moskval maksta hävitatud naftafirma Jukose aktsionäridele kahjutasuks 1,9 miljardit eurot. Tegemist on juba teise juriidilise tagasilöögiga Venemaale mõne päeva jooksul.

Vaid 72 tundi varem mõistis Haagi kohus Venemaalt Jukose suuraktsionäridele välja 50 miljardit dollarit. Jukos aeti pankrotti miljarditesse dollaritesse ulatunud maksunõuetega, mis kohtunike hinnangul olid poliitiliselt motiveeritud.

Eilne otsus, mis rahanumbri poolest küll Haagi kõrval kahvatub, on kõige suurem Euroopa Inimõiguste Kohtu poolt väljamõistetud kompensatsioon, kirjutab Financial Times.

Otsus katab kõiki, kes omasid Jukose aktsiaid selle likvideerimisel 2007. aastal – kaasa arvatud 55 000 väikeosanikku, kellest mõned olid investeerimisfondid. Kohtu hinnangul ei olnud Vene võimude maksunõuded ja nende sissenõudmise viis Jukoselt «õiges tasakaalus».

Venemaa lubas otsuse kolme kuu jooksul vaidlustada, kuna see «pole õiglane ega erapooletu». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles