Argentinat vaevab taas maksejõuetus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina president Cristina Fernandez de Kirchner
Argentina president Cristina Fernandez de Kirchner Foto: SCANPIX

Argentinal ei õnnestunud eile võlausaldajatega kokkuleppele jõuda, mistõttu oli suurriik sunnitud 13-aastase vaheaja järel tunnistama taas maksejõuetust.

Argentina majandusministril Axel Kicillofil ei õnnestunud New Yorgis kaks päeva kestnud läbirääkimistel jõuda kokkuleppele 539 miljoni dollarini ulatuvate intresside tagasimaksmise küsimuses.

Rahvusvahelistel rahaturgudel on Argentina müünud kokku 29 miljardi dollari eest võlakirju. Võlausaldajate tingimuste kohaselt peab Argentina maksma tagasi kogu võla koos lisanduvate intressidega juhul, kui vähemalt 25 protsenti võlausaldajatest nõuab oma raha tagasi.

Potentsiaalne kohustus moodustab 25 protsenti riigi välisvaluutareservidest, mis on lähenemas üheksa aasta madalaimale tasemele, kirjutab Bloomberg. Ökonomistid kardavad, et maksejõuetus halvendab riigi niigi languses olevat majandust veelgi, kiirendab inflatsiooni ja kahandab valuutareserve, mis viib juba teise devalveerimiseni sel aastal. Ametlike andmete järgi oli eelmisel aastal inflatsioon 11,9 protsenti, sõltumatute hinnangute kohaselt võib see ulatuda koguni 40 protsendini.

Argentina eelmine maksejõuetus oli 2001. aasta detsembris, mis oli tähelepanuväärne kahel põhjusel. Esiteks oli tegemist ajaloo suurima riikliku maksejõuetusega – riik jättis teenindamata 100 miljardi dollari eest võlakirju. Teiseks oli Argentina maksejõuetus Eesti jaoks märkimisväärne veel sellegi pärast, et peeso, nagu Eesti kroongi, oli fikseeritud vahetuskursiga – kroon euro, peeso aga USA dollari suhtes. Seega suurendas Argentina toonane maksejõuetus spekulatsioone ka krooni devalveerimise suhtes.

Pärast 2001. aastat loobus Argentina fikseerutud vahetuskursist ja läks üle ujukursile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles