Mööblitööstuses valitseb rahu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblipood Camel Mööbel läks pankrotti. Pilt on illustreeriv.
Mööblipood Camel Mööbel läks pankrotti. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

2013. aasta möödus mööblitööstusele stabiilselt, nii kogumüük kui ka eksport kasvasid aasta varasemaga võrreldes umbes protsendi jagu.

Mööblitootmises enam kui kaks kolmandikku toodangust eksporditakse. Aastal 2013 müük välisturgudele vähenes, kuna müük koduturule kasvas ekspordist umbes kolm korda kiiremini. Põhilisteks sihtriikideks on Põhjamaad, kuhu 2013. aastal läks 78 protsenti kogu sektori ekspordist. Kuid Põhja-Euroopa osakaal jätkuvalt vähenes ning suurenes eksport kaugematesse riikidesse.

2013. aastal kahanes mööblitööstuses hõive vähem kui protsendi võrra ning palgakasv oli veidi kiirem kui Eestis keskmiselt. Tugev palgakasv tõi endaga kaasa kiire tööjõukulude suurenemise, mis hoolimata kasumi vähenemisest aitas paari protsendi võrra tõsta tööviljakust hõivatu kohta.

Investeerimisaktiivsus mööblitööstuses tõusis mullu ligi veerandi võrra. Kasvu veduriks oli ehitamine ja ehitiste rekonstrueerimine, kuhu investeeriti aasta varasemaga võrreldes viis korda rohkem.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu tulemustest selgus, et 2014. aasta kevadel olid mööblitööstuse ettevõtted oluliselt ebakindlamad kui aasta varem samal ajal. Nii eksport kui ka kogutellimused olid tavapärasest madalamad ning pooled ettevõtted plaanisid vähendada töötajate arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles