Estlink 2 merekaabel on Eesti tarbijatele säästnud 26,2 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstLink 2 langes rivist välja.
EstLink 2 langes rivist välja. Foto: Sergei Stepanov

Eesti ja Soome vaheline merekaabel on ühtlustanud siinseid elektrihindu Põhjamaadega ja toonud esimesel poolaastal Eesti elektritarbijatele 26,2 miljonit eurot otsest kokkuhoidu elektrihinnalt.

«Võrreldes eelmise aasta esimese kuue kuuga ehk olukorraga ilma Estlink 2-ta on Eesti tarbija maksnud elektri eest 26,2 miljonit eurot vähem. Võrreldes Läti päev-ette elektrihindadega on kulu olnud umbes 20 miljonit eurot väiksem,» ütles Eleringi kommunikatsioonispetsialist Helen Saarniit BNSile.

«Esimese poolaasta tulemuste järgselt on Estlink 2 kasu tarbijale ületanud tunduvalt kaabli ehitamisotsuse aluseks olnud sotsiaalmajandusliku kasu prognoose. Ehitusotsuse tegemisel hinnati Estlink 2 kogukasu kogu regiooni tootjatele ja tarbijatele umbes 50 miljonile eurole aastas,» lisas ta.

Saarniidu sõnul on Põhjamaadega piisava ühendusvõimsuse olemasolu tõttu Eesti elektrihind langenud esimesel poolaastal möödunud aasta sama ajaga võrreldes 19 protsenti.

Estlink 2 tõttu on selle aasta algusest Eesti sisuliselt osa Soome elektriturust ja sisuliselt on kadunud hinnavahe Soome ja Eesti päev-ette elektribörsi hindade vahel. Sama hind oli juunis 97,9 protsendil ajast, mais 97,8 protsendil ajast, aprillis 96,8 protsendil ajast ja nii edasi, sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles