20 kõige raskemat küsimust töövestlustelt

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasked küsimused tööintervjuul aitavad kontrollida intervjueeritava loomingulisust ja pingetaluvust.
Rasked küsimused tööintervjuul aitavad kontrollida intervjueeritava loomingulisust ja pingetaluvust. Foto: Panther Media/Scanpix

Ettevõtted nagu Apple, Twitter, Goldman Sachs, Google, Amazon ja teised püüavad tööintervjuudel sageli töökandidaate üllatada, et testida nende loomingulisust rasketele küsimustele vastamisel.

Business Insider avaldas 20 küsimust, mida on küsitud nimetatud ettevõtetesse tööle kandideerijatelt.

1. «Nimeta kümme asja, mida sa teeksid karbitäie pliiatsitega, kuid mis pole nende traditsiooniline kasutusviis.» (Google)

2. «Kuidas sa lahendaksid probleeme, kui sa oleksid Marsilt?» (Amazon)

3. «Mis on kõige loomingulisem viis, kuidas lõhkuda kella?» (Apple)

4. «Kui sa oleksid liiklusmärk, siis milline?» (Pacific Sunwear)

5. «Vurr keerleb varre otsas, kuid sa ei tea, millises suunas. Sulle antakse hulk nööpnõelu. Kirjelda, kuidas sa neid kasutaksid, et saada teada, millises suunas vurr pöörleb.» (Microsoft)

6. «Tasapinnal on lõpmatu arv musti ja valgeid täppe. Tõesta, et vahemaa üle musta ja ühe valge täpi vahel on üks ühik.» (Goldman Sachs)

7. «Sul on kott, kus on n-arv nööre. Sa tõmbad juhuslikult välja ühe nööriotsa. Seejärel tõmbad välja teise nööriotsa ja seod need kaks kokku. Sa kordad tegevust, kuni pole enam vabu otsi, mida kotist välja tõmmata. Mis on eeldatav silmuste arv?» (Facebook)

8. «Mõtle tootele või teenusele, mille peale keegi pole varem mõelnud ja mis oleks sinu arvates su ülikooli jaoks revolutsiooniline. Kuidas sa seda turundaksid?» (JP Morgan Chase)

9. «Sa tahad disainida telefoni kurtidele – kuidas sa seda teed?» (Google)

10. «Miks me sind palkama ei peaks?» (Twitter)

11. «Kuidas sa disainiksid lifti?» (Microsoft)

12. «Päkapikke tappev hiiglane rivistab üles kümme päkapikku kõige lühemast kõige pikemani. Iga päkapikk näeb päkapikke enda ees, aga mitte päkapikke enda taga. Hiiglane paneb igale päkapikule juhuslikult pähe valge või musta mütsi. Ükski päkapikk ei näe enda mütsi. Hiiglane ütleb kõikidele päkapikkudele, et ta hakkab küsima nende mütside värve, alustades kõige pikemast. Kui päkapikk vastab valesti, tapab hiiglane ta ära. Iga päkapikk kuuleb eelmise vastust, aga ei kuule, kui päkapikk tapetakse. Päkapikkudele antakse võimalus nõu pidada, enne kui mütsid laiali jagatakse. Millist strateegiat tuleks kasutada, et tappa võimalikult vähe päkapikke, ja mis on kõige väiksem number päkapikke, mida selle strateegiaga saab päästa?» (BitTorrent)

13. «Nimeta nii palju Microsofti tooteid, kui sa tead.» (Microsoft)

14. «Kas see kahendpuu on iseenda peegel?» (Twitter)

15. «Kuidas sa lõikad ümmargust kooki kaheksaks võrdseks tükiks?» (AIG)

16. «Kui palju kaalub Boeing 707?» (Goldman Sachs)

17. «Kuidas sa selgitaksid dünamomeetrit kaheksa-aastasele lapsele?» (Tesla Motors)

18. «Kas sa usud kõrgemasse jõudu?» (PepsiCo)

19. «Kuidas sa arvutad kahe liikuva sfääri kokkupõrget? Anna matemaatilised valemid lahenduseks ja algoritmiline lahendus.» (Electronic Arts)

20. «Mida sa arvad töötamisest ekstreemsetes ilmastikuoludes terve aasta?» (MTD Products)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles