FIFA ja Putin: täielik mõistmine

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Sepp Blatter, Vene president Vladimir Putin
FIFA president Sepp Blatter, Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Mullu avaldas Kreml fotod koosolekust, kus Gazpromist sai FIFA kõrgeima astme sponsor. Piltidel poseerisid kõrvuti FIFA president Sepp Blatter, Vene president Vladimir Putin, Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ning Venemaa spordiminister Vitali Mutko. Viimane on ühtlasi FIFA täitevkomitee liige.

«Ku***i kõva võrgustik,» kommenteeris Brightoni ülikooli professor ja mitmete FIFAt puudutavate raamatute autor Alan Tomlinson, kelle hinnangul orienteerub Putin FIFA asjus viisil, mis enamikele riigijuhtides arusaamatuks jääb.

Tomlinsoni sõnutsi on pretsedenditu, et valitsuse minister nagu Mutko istub samal ajal FIFA täitevkomitees, kirjutab Bloomberg Businessweek. Teoreetiliselt on FIFA rikkunud sellega ka omaenda reegleid: Mutko juhtimisel pürgis Venemaa 2018. aasta MMi finaalturniiri korraldajaks, seesama Mutko sai anda ka oma poolthääle.

Professor Tomlinson toob välja ajakava: 2008. aastal asutas Venemaa spordiministeeriumi, mille etteotsa seati Mutko. Aastal 2009 sai Mutko FIFA täitevkomitee liikmeks. 2010. aastal viis nimetatud komitee läbi 2018. aasta MMi hääletuse. Väga tõenäoliselt pidas Putin kahe kolmandikuga komiteest enne hääletust salajasi läbirääkimisi.

Sporditurundusega tegeleva Saksa konsultatsioonifirma PR Marketing juhi Peter Rohlmanni hinnangul pidi Gazprom maksma nelja-aastase sponsorilepingu eest 80 kuni 100 miljonit dollarit. Selliste tehingute valguses kahvatuvad kõik altkäemaksud: keda huvitab ümbrikutäis raha, kui sul on tippsponsoriks riigifirma?

Kui FIFA on midagi otsustanud, siis puudub nende ridades praktiliselt igasugune huvi seda muuta, usub Rohlmann: «Ma pakun, et kui FIFA täitevkomitee on juba mingi poliitilise otsuse vastu võtnud, siis ei kõiguta seda enam ükski moraalne ega humanitaarne aspekt.»

FIFA täitevkomitee koosoleku kokkukutsumiseks on vaja 13 liikme nõusolekut (kokku on neid 15): sisuliselt eelneb igale hääletusele hääletus selle vajalikkuse üle. Ning lõplikult otsustab päevakorrapunktid «ülim juht» Sepp Blatter – nagu teda organisatsiooni sisedokumentides nimetatakse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles