Leht: Saksamaa tahab ELi ja Kanada vabakaubanduslepingu tagasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa Süddeutsche Zeitung kirjutab viitega Saksa Brüsseli diplomaatilistele allikatele, et Saksamaa valitsus kavatseb tagasi lükata Euroopa Liidu ja Kanada vahelise vabakaubanduslepingu, kuna seda peetakse halvaks eeskujuks ELi ja USA vahel kavandatavale vabakaubanduslepingule.

Lehe andmetel ei ole Saksamaa rahul kaitsega, mida leping annab majanduspiirkonda investeerivatele firmadele.

Euroopa Liidu ja USA vabakaubanduslepingu kõnelustel on investeeringute kaitse vallas viimasel ajal toimunud teravad vaidlused. Vaidlus käib paragrahvi üle, mille alusel firma saaks riigi kaevata arbitraaži, kui leiab, et riik on rikkunud firma lepingus sisalduvaid õigusi. Saksamaa on teatanud, et ei allkirjasta lepingut, kui see sisaldab investeeringukaitset. USA peab seda vältimatuks.

Kuna Kanada lepingu paragrahvid on analoogsed USAga kavandatava vabakaubanduslepingu omadega, siis väitis üks komisjoni esindaja, et kui Saksamaa teeb oma plaani teoks, siis on ka USAga kavandatav leping «surnud».

EL ja Kanada pidasid vabakaubanduslepingu üle kõnelusi neli aastat ja allkirjastasid selle mullu oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles