Võim moonutab inimeste ajataju

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed, kellel on vähe võimu, tunnevad pidevat aja survet, mis võib neis tekitada stressi.
Inimesed, kellel on vähe võimu, tunnevad pidevat aja survet, mis võib neis tekitada stressi. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuna juhid tajuvad, et neil on rohkem aega kui vähem edukatel inimestel, kogevad nad ka vähem stressi, kirjutab The Atlantic.

Maria Konnikova kirjutas hiljuti New York Timesis, et vaesus koosneb palju enamast kui üksnes rahapuudusest. Vaesusega käivad tema sõnul kaasas ka abstraktsed vajakajäämised, eelkõige ajapuudus.

Tundub ebatäpne öelda, et aega pole piisavalt, sest igas päevas on 24 tundi. Küll aga erineb inimeste individuaalne ajataju, mis kujundab päevade planeerimist. See tähendab, et inimesed tunnevad erinevalt, kui kiirelt aeg möödub ja kui palju vaba aega me arvame endal olevat.

California Ülikoolis uuriti, kuidas mõjutab inimese võimupositsioon ajataju. Uuringu järgi arvavad suurema võimuga inimesed, et neil on elus rohkem aega.

Uuring väidab, et võimukad inimesed tunnevad, et neil on aega üle sellepärast, et neil on tugev kontroll paljude oma elu eri aspektide üle. See kontrollitunne kandub üle ka ajatajusse. Sama kinnitas ka 2010. aasta uuring, mille järgi alahindavad võimukad inimesed sageli seda, kui vähe aega neil on ülesande täitmiseks.

Kuna suurema võimuga inimesed tunnevad, et neil on palju aega, kannatavad nad ka vähem stressi all. Väikese võimuga inimesed seevastu tunnevad end aja poolt rusutuna, mis võib neid omakorda panna tegema halbu otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles