Ehitusturg Gazas: tsemendist tehti vaid tunneleid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud maja Gaza linnas.
Purustatud maja Gaza linnas. Foto: AHMED ZAKOT/REUTERS

Gaza ülesehitamiseks vajaks Hamas tonnide kaupa tsementi. Kahjuks on terrorirühmitusel olnud kombeks kasutada antud materjali pigem sõjalistel eesmärkidel, mistõttu kontrollitakse importi tulevikus ilmselt veelgi rangemalt.

Iisraeli kaitsejõud (IDF) ei jõua ära imestada, kuivõrd tihe ja arenenud on Gaza-alune tunnelitevõrgustik, kirjutab Bloomberg Businessweek – vaatamata sellele, et Iisrael ja mõnikord isegi Egiptus on kõvasti pingutanud takistamaks tsemendi sattumist Hamasi tunnelimeistrite kätte.

Tänaseks on selge, et katsed piirata tsemendi kasutust tsiviileesmärkidega on haledalt läbi kukkunud. 21. juuli seisuga oli IDF avastanud juba 23 Gaza ja Iisraeli piiri alt kulgevat tunnelit – 66 sissepääsukohaga.

Pinnas on piirkonnas pehme ning tunnelite kaevamine seega käkitegu. Nende toestamiseks on aga vaja palju betooni. Iisraeli kaitsejõudude hinnangul on tunnelite jaoks kulunud 600 000 tonni betooni, mille valmistamiseks segatakse tsementi liiva, kruusa ja veega.

Tunnelid võivad olla üllatavalt «kõrgtasemelised». Näiteks avastas Iisrael oktoobris piiri alt 2,6 kilomeetri pikkuse ja 20 meetri sügavusel paikneva rünnakutunneli, mis oli varustatud elektri ja sidevõrguga ning kus oli mitme kuu varu küpsiseid, jogurtit ja muud toidukraami.

Rünnakutunnelite ja koobaste ehitamine leidis aset ajal mil Gaza esines pidevate avaldustega leevendada humanitaarsetel põhjustel tsemendiimpordi piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles